20
áPR
2015

Tájékozódási Futó Világbajnokság – Törökországba delegált csapatunk beszámolója

Talán emlékszünk a közelmúltban közzétett információra, amely szerint nagy lehetőséghez jutottunk:

2015. áprilisában, Törökországban kerül megrendezésre az Iskolai Tájokozódási Futó Világbajnokság (ISF Orienteering 2015 World Schools Championship).

Ezen a versenyen 20 másik résztvevő ország mellett a  Szent Mór Iskolaközpont képviseli Magyarországot, és egyben Pécs városát is. Az országban egyedül a mi iskolánk felel meg azoknak a feltételeknek, amelyet a verseny szervezői meghatároztak. Tanulóink az elmúlt években sok magyar bajnoki címet értek el, a nemzetközi versenyeken is megállják a helyüket, amit dobogós helyezéseik is bizonyítanak. Az elmúlt három évben a Tájékozódási Futó  Diákolimpia legeredményesebb iskolájának járó különdíjat is mi érdemeltük ki.

Ez egy igen nagy lehetőség az iskola számára és diákjaink számára is, de ugyanakkor igen nagy anyagi terhet is jelent két csapattal (10 gyerek + 3 edző, testnevelő) kiutazni egy világversenyre.

Folyamatosan kapjuk a beszámolókat a napi eseményekről, így ugyanezt a cikket érdemes lesz folyamatosan figyelnünk:

1. beszámoló  – Kovács Filoména

Péntek délután, nagy csomagjainkkal felrakodva, lelkesedéssel és izgalommal teli várokozással a szívünkben vágtunk neki a törökországi utunknak. Első éjszakánkat Sopronban töltöttük. Másnap a csapat egy része már kora reggel egy könnyű átmozgatással kezdett, hisz utána egy egész napos utazás várt ránk. Bécsből szállt föl a repülőnk, amivel 17 óra körül érkeztünk Isztambulba. Itt jó sok időt kellett várakozással töltenünk. A nagyjából 7 óra alatt közös játékkal és sok nevetéssel építettük a csapat egységét. A hosszú és fárasztó nap nem volt hiába: csodálatos helyre érkeztünk meg! Barátságosan fogadtak minket. Hatalmas szállodában vagyunk a tengerparton, medencékkel és pálmafákkal.

Ma, vasárnap, nem pihenhettünk túl sokáig, mivel délelőtt már terepbemutatóra mentünk. A bőséges reggelit követően buszokkal szállítottak ki minket egy tengerpart melletti, ókori emlékek okán híres helyre, ahol belekóstolhattunk az itteni erdők fizikai és technikai kihívásaiba. Gyönyörű a terep, azonban könnyűnek nem mondható. A versenyzőink azonban felkészültek, így megoldhatóak lesznek számukra ezek a feladatok. Közösen, segítve egymást megbeszéltük, hogy mire érdemes odafigyelni, mik a legfontosabb tudnivalók.

Délután volt az ünnepélyes megnyitó a közelben lévő amfiteátrumban. Egymás után vonultunk végig az utcán, zenével és hangos kiáltásokkal kísérve. Az amfiteátrumban köszöntő beszédeket, valamint érdekes műsorokat láthattunk, hallhattunk – egy kis török népzene, néptánc, valamint dobos bemutató volt terítéken.

Este a csapatvezetői megbeszélésen megtudtunk minden fontos információt a holnapi napról, amiket aztán együtt is átbeszéltünk.

Mindnyájunkban van egy adag izgalom az első versenynapot illetően, ami persze természetes, hisz egy világversenyen vagyunk. Viszont mindenki megtette a jó szereplésért eddig, ami tőle telt, így reméljük, hogy mindez meg is hozza a gyümölcsét a honlapi megmérettetésen, a normáltáv versenyén.

Montage-1-k

2. beszámoló Viniczai Ferenc

World Schools Orienteering Championships,

Long distance 2015.04.20. Kemer-Tekirova Turkey

A normáltáv versenyével megkezdődtek a küzdelmek az Iskolai VB tájékozódási futó versenyein.

Nagyon szép időben és gyönyörű környezetben készülődhettek a versenyzők.

A rajt előtti bemelegítésre elzárt terület a tengerszinttel volt egy magasságban, míg a terep mögötti területet egy 2800 m magas hóval fedett hegy zárta le. a 25-28 fokos hőmérsékletben.

A terep általában fenyővel borított erdő volt, nagyon jól futható és átlátható területekkel. Néhol azonban nagyon köves és meredek oldallal és több helyen boróka szerű növénnyel benőtt részekkell is meg kellett küzdeni. A verseny terepen viszonylag szerény úthálózat volt.

A 10 magyar futó 10 óra 19 és 13 óra 09 perc között rajtolt el. A rajtot szépen kiépítették a rendezők, volt és nagyon nagy fegyelemmel és pontossággal kezelték. A versenyzőknek még az akkreditációs kártyáikat is elkérték beállás előtt és minden más terület is jól működött.

A rajtból a csapatvezetők csak a verseny utolsó 30 percére értek át a célba, miután mindenki elrajtolt ezért, a verseny hangulatról keveset tudunk elmondani, de az eredmény közlés kicsit akadozva működött.

Nagy örömünkre W1 School team kategóriában 82 induló közül Viniczai Csenge 8. helyen végzett, előtte három svéd két finn és egy-egy újzélandi és francia versenyző végzett. Csenge jól versenyzett néhány útvonal választási hibát vétett és a szokatlanul nagy meleget említette verseny után. Ugyan lecsúszott a pódiumról, de ettől eltekintve elégedett volt a versenyzésével. A lányoknál maradva a többiek a tisztes helytállás reményében indultak és a közép mezőnyben végeztek. A csapat szereplése a várakozásoknak megfelelően sikerült, még úgy is, hogy egyikőjük a nagy sietségében a ponton elfelejtett bélyegezni…

A fiúknál a M1 School team kategóriában a 102 induló között nagy is csata zajlott az érmekért és a dobogós helyekért.  Itt is a skandinávok végeztek az élen. A Szent Móros fiúk kitettek magukért ugyanis a 20. és 21. hely mellé egy 38. hely is befért. A csapat értékelés szempontjából ez bíztató bár erről még semmilyen infóval nem rendelkezünk. A fiúk is a meleg időre és a néhol áthatolhatatlan borókásra (amit csak kettes sraffozással jelöltek) panaszkodtak.

Összességében rengeteg élmény és tanulság gyűlt össze a mai napon, és tekintettel arra hogy a csapat 80%-nak ez volt az első nagy nemzetközi megmérettetése, a csapatvezetése is elégedetten tért vissza a szállásra.

Verseny után a mezőny a nyárias időt kihasználva a tengerben frissítette fel magát majd az esti eredményhirdetéssel zárult az első verseny nap.

Szerdán a középtávval folytatjuk!

részletes eredmények: http://obasen.orientering.se/winsplits/online/en/default.asp?page=classes&databaseId=35690&ct=true

A verseny infók a  http://www.isfwsco2015.org/en/ honlapon érhetőek el.

Tekirova 2015. április 20.

Viniczai Ferenc  csapat kísérő

Montage-2-k

3. beszámoló – Viniczai Ferenc

World Schools Orienteering Championships,

Middle distance 2015.04.22. Kemer-Beycik Turkey

A középtávú verseny várta a mezőnyt a tegnapi pihenőnap után az Iskolai VB tájékozódási futó versenyein.

A gyönyörű környezethez remek ellátáshoz már „hozzászokott” csapatunk jó hangulatban készült a mai versenyre. Igazán különleges helyen, Beycik nevű település kis iskolájának udvarán felállított karanténban vártuk a rajtot, ahol egy minaret  is volt. A kis falu 850 m magasan helyezkedett el a tenger felett, ezért az időjárás is hűvös, de futásra kimondottan alkalmas volt. A több mint három óra hosszúságú rajt alatt ez még tovább hűlt és egy kevés eső is áztatta a terepet.

A terep kifejezetten köves volt rengeteg kellemetlen apró sziklával, nagy kövekkel és kőcsoportokkal tarkítva. A fenyőerdőre jellemző puha talajtakaró is rejtegetett meglepetéseket. Összegezve nem közép európaiaknak kedvezett a terep, hanem a skandinávoknak, és olyan országoknak akiknél ezek a terepjellemzők megtalálhatóak.

A pécsi  futók  fegyelmezetten és nagy várakozással készültek a versenyre, mert jobban szerettek volna teljesíteni a az előző versenyszámnál. A 10 magyar futó 10 óra 30 és 12 óra 58 perc között rajtolt el. A rajtot az előzőekhez hasonlóan szépen építették ki és működtették a rendezők és a verseny  minden más területe is jól működött.

Az eredmények szerencsére felülírták a terep miatti kétségeinket, mert nagy örömünkre W1 School team kategóriában 82 induló közül Viniczai Csenge 7. helyen végzett. Külön bravúr hogy Ő lett a legjobb nem skandináv versenyző ebben a kategóriában(ezért sajnos semmilyen díj nem jár), mert előtte három svéd és három finn versenyző végzett. Csenge jól versenyzett csak két apró hibát vétett. Ugyan lecsúszott a pódiumról, de ettől eltekintve elégedett volt a versenyzésével. A lányoknál maradva a többiek is javítottak, hiszen egy 28. és egy 33. hely jutott a csapatversenyben értékelteknek.

Csapat értékelésben a Szent Mór Iskolaközpont lány csapata 22 ország versenyzői közül a nagyon jó  7. helyet szerezték meg ( a normáltávon 9. a középtávon a  4. helyen zárt a csapat) a két nap összesítése alapján, Viniczai Csenge, Gáspár Kata, Martos Hanga, Tóth Eszter és Hamburger Ágnes összeállításban.

A fiúknál a M1 School team kategóriában a 102 induló között nagy is csata zajlott az érmekért és a dobogós helyekért.  Itt is a skandinávok végeztek az élen. A Szent Móros fiúknak is sikerült javítani; mivel a 19., 24. és 28. helyet értek el. A lányokhoz hasonló skandináv fölényt a franciák tudták megtörni, ui. az első tíz helyezett közé csak e három nemzet versenyzője tudott beférni.

A csapat értékelés szempontjából nagyon jól alakult a verseny, hiszen mint az eredmények összesítése után kiderült, a Szent Móros fiú csapat a két egyéni verseny alapján a nagyon jó 6. helyen végzett (normáltáv 6. hely, középtáv szintén 6. hely), Szuromi Mátyás, Ormándi Lázár, Kovács Barnabás, Ortmann András és Schauermann Kristóf összeállításban.

A csapat vezetői, Bayer László, Kovács Filoména és Viniczai Ferenc, nagyon jónak értékelték a csapat teljesítményét, és az eredmények tudatában még  jobb döntésnek érzik, hogy belevágtak a versenyen történő indulás szervezésébe. Rengeteg élménnyel térnek haza a holnap záruló viadalról versenyzőikkel együtt.

Csütörtökön egy baráti csapatverseny zárja a verseny programját!

A verseny eredmények a  http://www.isfwsco2015.org/en/ honlapon érhetőek el.

Tekirova 2015. április 22.

Viniczai Ferenc  – csapat kísérő

torok