05
MáR
2016

Keresztutat jártak a Szent Mór Óvoda nevelői és családjai

A Belvárosi plébánia szervezésében nagyböjt minden péntekjén keresztutat járnak a Kálvárián.

A március 4-i alkalom házigazdája, szervezője az ifjúság, a Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúrája volt.

Ehhez a keresztúthoz kapcsolódott a Szent Mór Óvoda nevelői és családi közössége.

A vallásos nevelés első színtere a család, ahol a gyermek megérzi Isten szeretetét, és gondviselését, ezt a nevelést folytatva, kiegészítve törekszik az óvoda a keresztény értékek erősítésére, valamint közvetítésére a gyermek által a családba. A családokkal való kapcsolattartás folyamán, a katolikus óvoda egyre több embert segíthet az igazi értékek megtalálására.

Ezen gondolatok jegyében szerveződött a családoknak az adventi időszakban, közös zenés áhítat, mely estén alkalom nyílt együtt ünnepelni, énekelni, zenét hallgatni, lelkileg feltöltődni, egymásra és istenre figyelni, a rohanó hétköznapok világában.

 Most a nagyböjti időben pedig közös keresztútra hívták a családokat. A hűvös, szeles idő sem riasztott vissza senkit a részvételtől. Az óvodából együtt indultak a nevelők és a családok, a közeli Kálvária dombra.

A keresztúton való részvétel ismét alkalmat adott a hitben való elmélyedésre, a közösség erősítésére, példát mutatott a gyermekeknek a közös imádkozás lehetőségére, a meghittség átélésére. A stációknál a fiatalok által megfogalmazott egyéni gondolatok mélyen megérintették a felnőttek lelkét.

Nagy Norbert atya, püspöki biztos örömmel támogatta az óvoda kezdeményezését, hisz fontosnak tartja, hogy az egyházmegye területén működő közösségek lehetőséget találjanak közös ünneplésre, együttes elmélkedésre, imára. Ezen alkalmak erősíthetik Istenbe vetett hitünket, példát mutatnak a felnövekvő nemzedék számára.

„ Uram, Jézus Krisztus! Te szabad akaratoddal jártad a keresztutat, hogy engem üdvözíts.

Követni akarom szenvedésed útját, mély áhítattal elmélkedve szenvedésed titkain.”

– Tomposné Kovács Edit Óvodavezető –

KÉPGALÉRIA
Juhos Szilvia fotóiból