03
FEB
2017

Óvodás Gyertyaszentelő és Balázs-áldás

2017. febr. 02. Gyertyaszentelő és Balázs-áldás

Már hagyománnyá vált óvodánkban, hogy Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepére készülve, a csoportok foglalkozásaiban a gyertya , mint szimbólum kiemelten megjelenik.

Ennek során:

1. minden gyermek számára kis gyertyákat szalagoztunk fel,

2. minden csoport kapott egy közös gyertyát , melyet a napi csendes percekben meggyújtunk,

3. a középső csoportosok otthonról hozott gyertyáikat díszítették,

4. a daltanulások , a közös imádságok témája is a fény volt ebben az időszakban.

A készület csúcspontjaként az iskola Szent Kereszt Kápolnájában gyűltünk össze áhítatra, ahol Nagy Norbert atya, iskolánk lelkipásztora, valamint a 2.c osztály és tanítójuk Köcsky Dóra néni vártak ránk.

Mielőtt Nagy Norbert atya megszentelte  az oltárra tett gyertyáinkat – melyeket később a csoportszobákba és otthonaikba vihettek a gyerekek – az evangéliumi szöveg alapján / Lk 2, 22-38 / beszélgetett a kicsikkel a közénk jött Világosságról, melyet az agg Simeon a hit fényénél ismert fel.

A liturgikus cselekmény része volt , hogy Szent Balázs püspök és vértanú ünnepéhez közeledve , Norbi atya a szent életéről beszélgetett az óvodásokkal és iskolásokkal, kiemelve gyógyító szeretetét, mellyel közösségét szolgálta. Ezután Balázs-áldásban részesítette a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Közös éneklésünket és imádságunkat Gyöngyösi István orgonajátékával és éneklésével vezette.

A szöveget írta: Köcsky Dóra, Vassné Riba Enikő és Juhos Szilvia

A fotókat készítette: Juhos Szilvia

KÉPGALÉRIÁK
1. Juhos Szilvia fotóiból
2. Gyöngyösi István fotóiból