25
áPR
2017

Művészetek Napja – multimédiás beszámoló

Művészetek Napja – 2017

Érdekes számokat kapunk, ha a Szent Mór Iskolaközpont „Művészetek Napja” rendezvényeit összegezzük. 15 éve – 2002-ben rendeztük az első ilyen elnevezésű programunkat, miután a korábban már beindított „Kórusok Napja” kinőtte magát; felmerült a zenekarok és a képzőművészet bemutatkozásának igénye is. Idén a Pécsi Nemzeti Színház már 5. éve lát minket vendégül, ami kimondottan nagy megtiszteltetés mindannyiunknak. Egy teljes napra miénk a ház, de még nagyobb ajándék, hogy az egész technikai személyzet nekünk dolgozik, a rendező, az ügyelő, a színpadmester, a hangosító, a világosító, stb. Igyekszünk is megfelelni a színvonalnak, és már hónapokkal a rendezvény előtt szervezünk, készülünk, gyakorolunk, próbálunk, hogy az egy-egy csoportra eső   néhány percet valóban tartalmasan kitölthessük. Az igazi számjáték az lenne, ha kiszámolnánk, hogy hány óra munka van egy-egy ilyen előadásban. Itt figyelembe kellene vennünk a tanárok felkészülését, majd a gyerekekkel végzett munkaórák számát – természetesen a csoport létszámával szorozva! Pl. egy 30 perces próba 40 gyerekkel = 30×40=1200 perc – 20 óra! 10 ilyen próba már 200 óra, és ez csak az egyik csoport. Képzőművészeink munkáját is érdekes lenne kiszámolgatni. Végül is bizonyára összejönne több ezer óra, aminek a gyümölcsét itt két óra alatt learatjuk…

Április 24-én, hétfőn zsúfolásig megtelt színházterem előtt szólalt meg az első produkció, a Kicsinyek Kórusa – Tanári Kamarazenekar közreműködésével; a béke utáni vágyunkat énekelte meg Händel Júdás Makkabeus c. oratóriumának Jöjj, béke nyájas angyala kezdetű duettjével. Ezután Domonicsné Nagykéry Zsuzsanna művészeti igazgatóhelyettesünk üdvözölte a vendégeket, szereplőket. Első köszönete a színház vezetőinek és dolgozóinak szólt, akik ismét maximálisan együttműködve törekedtek azon, hogy idei bemutatkozásunk is látványos, színvonalas legyen. Dr. Udvardy György megyéspüspök úr levelének felolvasásával folytatódott a beszéd, melyben üdvözölte az esemény résztvevőit, szereplőit. Felidézünk néhány mondatot a levélből:

„A zene, a képzőművészet, a tánc a létezés örömét hordozza, kifejezi az emberi természet változatos érzelemvilágát, ugyanakkor értéket teremt. Olyan értéket, mely által alkotó és néző kiemelkedik a mindennapok egyhangúságából, nemesebb gondolkodásra, kapcsolatra lépnek: az alkotás lelket formáló útjára… Bár személyesen nem lehetek része a sok-sok ajándéknak, szeretettel küldöm főpásztori áldásomat, és imádságos lélekkel kérem a Mennyei Atya gondviselő kegyelmét, hogy szeretetével és Szent Lelke bölcsességével továbbra is kísérje a gyermekek alkotókedvét, növekedését, valamint szüleik, nevelőik imáit, munkáját és életét.”

Idén 4 kórus, 5 zenekar és két néptánc csoport lépett fel a színpadon, emellett 7 kisfilmet vetítettünk le a képzőművészek munkáiból. A részletes program a képes – zenélő műsorlapon látható, olvasható, hallható. A cikk végén a mellékelt képgalériákra és a YouTube-ra feltöltött anyagokra utaló linkeket is elhelyeztünk.

M Ű S O R

A zeneművek címére kattintva mp3-ban megszólalnak

 

Händel: Jöjj, béke nyájas angyala

Gervaise: Táncdal

KICSINYEK KÓRUSA
Közreműködik: Kamarazenekar
Vezényel: Gyöngyösi István és Sándorné Kiss Gabriella

Daróci–Bárdos Tamás: Üszküdara

KAMARAKÓRUS
Zongora: Kiss Anita
Vezényel: Zsoldos Csaba

FILMVETÍTÉS

Mozart: Ave verum corpus

Kodály Zoltán: Túrót eszik

GITÁRZENEKAR
Vezényel és a műveket a zenekar számára átdolgozta: Pétery Tibor

Játékfűzés

A KICSIK NÉPTÁNC SZAKKÖRE
Vezető: Schremné Velner Edit

FILMVETÍTÉS

Schubert: Szerenád

Elsüllyedt világ

ÉBEN FAFÚVÓS EGYÜTTES
Művészeti vezető: May Viktória

FILMVETÍTÉS

Joey Tempest: The Final Countdown

Overbeek: Mortal Kombat Percussion Ensemble

RITMUSVARÁZS ÜTŐEGYÜTTES
Művészeti vezető: Stangl-Bokor Viktória

Rod Temperton – Paul Murtha : Thriller

RÉZANGYALOK FÚVÓSZENEKAR
Vezényel: Vucseta László

FILMVETÍTÉS

Werner De Bleser: Egy könnyes nap

Leroy Anderson: Plink, plank, plunk

MÓRCSELLÓ QUARTETT
Tanár: Csányiné Imre Zsuzsanna

FILMVETÍTÉS

Gyímesi táncok

A NAGYOK NÉPTÁNC SZAKKÖRE

Közreműködik:Kőhidi Máté – furulya, Kőhidi Péter – ütőgardon
Vezető: Schremné Velner Edit

Gyöngyösi Levente: Laudate Dominum

LEÁNYKAR
Vezényel: Stauróczky Balázs

Palestrina: Exultate Deo

Bárdos Lajos: Boldogasszony

VEGYESKAR
Vezényel: Stauróczky Balázs

KÉPGALÉRIA

Gyöngyösi Katalin fotóiból

Gyöngyösi István fotóiból

VIDEOGALÉRIA

Művészeti műhelyek filmjei (Video technika: Gyöngyösi István)

Zeneművészeti bemutatók  (Operatőr: Gyöngyösi Mária)