26
áPR
2017

Tájfutó Világbajnokság – csapatunk beszámolója

Üdvözlünk mindenkit Palermóból az Iskolai Tájfutó  VB-ről!

 

World Schools Orienteering Championships,

2017.04.24-27. Palermó, Bosco della Ficuzza – Ficuzza Forest, Szicilia Italy.

Az kiutazás és a terepbemutató és versenymegnyitó után gyorsan a versenynapokon találtuk magunkat.

A versenynapokon „mindössze” 12 órás programja várt ránk. Ez reggel 8 órai indulást és 20 órai érkezést jelent a Hotelból, és szerencsére jó eredményekről számolhattunk be a napok végén.

A versenyre minden versenyzőt vezetőt egyszerre szállítottak ki a 65 km-re lévő és a bemutató alatt már megismert Ficuzza kastélyhoz.  A kastély a leírások szerint egy spanyol királyi vadászkastély volt. Az impozáns épület udvarán helyezték el a karantént. Kellemesen ideális és hűvös hely volt, ahol több mint három órát kellett itt eltölteni a későn induló versenyzőknek a rajt előtt. Az időjárás nagyon optimális volt a versenynapokon. Általában kellemesen meleg, napos, száraz idő volt talán a középtávra ez már párás melegre váltott. A terep D-i részét kb. 600m magas sziklafal zárta, ami igazán impozáns és szép látvány volt.

A rajthely a karanténból még 2 km-re és 160m szintemelkedésre volt. A versenyzők a rajt idejük elött 45 perccel indulhattak el a rajt helyre, egy bemelegítő térkép segítségével. A karanténban Domján Zsuzsa és Bayer László, míg a rajthelyen Borbás Kriszta és jómagam segítettük a versenyzők ráhangolódását és bemelegítését, intéztük a felmerült kisebb nagyobb problémákat. 15 versenyzőnél mindig akad ilyen olyan gond, hiány, (cipő zokni biztosítótű stb.)

A terep nagyon trükkösnek és főleg bozótosnak tűnt. A lombhullató erdő a nehéz sziciliai Bosco della Ficuzza terep, nagy kihívás volt mindenkinek, kicsinek, nagynak és rutinosnak és kevésbé rutinosnak meg főleg. A tengerszint felett 650-900m magasan elhelyezkedő területen, bokros galagonyás tüskés csodabogyós törpe növésű erdők és ligetesek és mindenféle mediterrán különlegességek várták a versenyzőket. Két fő részből állt a terep a rajt és cél környéke az előbb leírtak szerint jellemezhető és volt egy ligetes legelő rész ahol a nyílt és bozótfoltokkal tarkított tereppel kellett megküzdeni.  A térkép kicsit alul helyesbített volt a versenyzők elmondása szerint, és a technikai értekezleten is elhangzott, hogy a novembertől január végéig végzett helyesbítéshez képest „more green” azaz zöldebb a terület. A verseny rajtja frappánsan zajlott. A célban is a megszokottak szerint történtek az események.

A versenynap végén a középiskolás lányoknál Szuromi Hanga 6. helye a nagyon jó besorolást érdemeli! Ugyanilyen remek eredmény a középiskolás fiúknál Kovács Barnabás 11. helye is, és kiváló az általános iskolás fiúknál Kovács Sebestyén 17. helye is. A lányoknál Kovács Gréti 20, Tóth Eszti 23. Viniczai Judit 32. Martos Hanga 72. lett. Így a lány csapatunk a 4. helyen állt, ami a 112 induló és 23 csapat fényében remek eredmény. A fiúknál Tóth Lukács 48. Vozár Mátyás 58. Ortmann Andris 69. lett a szintén 112 fős mezőnyben a csapat a 10 helyen végzett. Tumpek Feri sajnos a pálya végén pontot tévesztett és így nem szerzett értékelhető eredményt.
A kisfiúk mindegyike, Gáspár Máté 55.Hamburger Ádám 64. Erki Ármin 65. Said Péter 70. helyen teljesítették a nehéz pályákat, és az általam is elvártakat.

Azt gondolom ez mindenkinek keménykihívásokkal teli verseny volt és ezt még tetézte némi olaszos rendezés is. Például az időrendek. Biztonságra hivatkozva együtt utazott mindenki és így megvártuk az utolsó versenyzőt és a terepen futó csapatvezetőket is. Ez két óra plusz várakozást jelentett, amit előre nem lehetett tudni, így részben a buszon majd mellette majd ismét a füvön telt. Ez a várakozás volt a legnagyobb gond az egész verseny alatt mivel ez bármelyik program alatt, után közben bekövetkezhetett és egy idő után a 30 perces csúszás már nem is tűnt fel.

Másnap délelőtt egy kis pihenéssel és a tenger megtekintésével kezdődött, majd délután Palermo belvárosában rendezték a Friendship Team Event azaz a Baráti csapatversenyt. Ez egy sajátos pontbegyűjtő csapatverseny, ami abban különbözik az itthoni pontbegyűjtő versenyünktől, hogy a csapattagokat különböző országok futóiból sorsolják össze és a feladatot a verseny előtt eloszthatják a futók. Így nagyon pörgő lesz a verseny. Az első feladat megtalálni a csapattagokat, majd megérteni egymást. 😊 A második kideríteni ki mennyit ismer a versenyformából. Ez egy igazi barátkozós verseny, nem is számít bele az összesített csapatversenybe, és remek alkalom kapcsolatok teremtésére.

A világhírű palermói operaház a Teatro Massimiliano bejárati lépcsői voltak az öltöző helyszíne és itt zajlott később az egyéni hosszútáv eredmény hirdetése is.

A csapat verseny egy igazi időutazás volt, ui. a verseny alatt Palermo belvárosában történelmi helyein és hát a belváros elhanyagolt részein is zajlott. Ettől lett igazi élmény a verseny és a csapatért való futás. Emlékezetessé tette ezt a napot az is, hogy ezen a napon Olaszországban munkaszüneti nap volt és így rengeteg ember volt a városban és mindenfelé kolbászt és egyéb finomságokat sütögettek az emberek és az utcákon zajlott az igazi olasz élet. A verseny után még az előző napi verseny eredményhirdetése zajlott le nagy ovációk közepette. Este a csapatvezetők egy ünnepi vacsorán vettek részt Palermo polgármesterével.

Szerdán a kulturális nap zajlott. Délelőtt gyalogosan is bejárhattuk Palermo nevezetes helyeit. Egy órányi buszban töltött várakozásidő után indultunk a szállodába és ebéd majd a várva várt tengeri fürdőzés volt a programban. Igazán kellemes délután sikeredett némi napozással és a kb. 20 fokos tenderben való fürdőzéssel.

Este a csapatok kulturális műsorokkal készültek, de késés miatt majdnem másképp alakult a program. Végül is elkezdődött az est, és a csapatok lelkesen ünnepelték egymás produkcióit, ami egy jó bulit hozott össze. Közben az országok még kirakodó vásárt is tartottak különböző rájuk jellemző sütikből, ételekből, italokból, ami szintén színes programot adott. Éjfél körül már szinte mindenki a szobája felé tartott, a másnapi középtávú verseny előtt.

Csütörtökön reggel 6:30-kor keltünk és indultunk a megszokott helyre Ficuzzába.

A rendezők praktikus megoldást választottak, ugyan is minden az előző versenynap szerint zajlott. Ugyan ott volt minden, cél, karantén, rajt, de mégsem ugyanott futottak versenyzők, mert a rajtot ellenkező irányba alakították ki és így egy eddig nem használt részen futottak a versenyzők. Ezen a területen a növényzet hasonló volt az eddigiekhez, de jóval kevesebb út ösvény és nyílt rész volt. Igazi középtávú kihívás, finom pontos tájékozódást igénylő feladatokkal, de néha a növényzet pontatlansága miatt a szerencse is számíthatott. Nehéz verseny volt és sok tüskét és karcolást gyűjtöttek össze a futók.

Az eredményekkel ismét elégedettek lehettünk, mert minden kategóriában szereztünk előkelő helyeket. W1 kategóriában Szuromi Hanga 8. helye volt a legjobb, de a lányoknál Tóth Eszti 14. Kovács Gréti 21. helye is nagyon jó.  Martos Hanga 45. Viniczai Judit 60. helyet szerzett. A lányok a két verseny alapján a nagyon jó 4. helyen végeztek!

M1 kategóriában, az erős mezőnyben Kovács Barnabás 18. helye is nagyon jó, Tóth Lukács 38. Vozár Mátyás 59. Ortmann Andris 68. Tumpek Feri 95. helyet szerzete meg. Két verseny alapján a fiúk 9. helyen végeztek.

M2 kategóriában Kovács Sebestyén 13. helye is kiemelkedő, míg Said Péter 67. Gáspár Máté 70. lett. Erki Ármin versenyidőn túl teljesítette a pályát, Hamburger Ádám pedig pontot tévesztett. M2-s csapatunk 16. helyen végzett a két verseny alapján. A minimális elvárásom az volt a csapattal szemben, hogy mindenki érvényes teljesítménnyel térhessen haza. Ezt a csapat versenyéletkora alapján reális elvárásnak éreztem és ezt a csapat tagok teljesítették is. Remélem, mindenki tovább folytatja a megkezdett munkát és hasznosítja az itt szerzett tapasztalatokat is.

A csapat egésze nagyon jól teljesített egyéniben és csapatban egyaránt helytálltak. Köszönöm mindenki munkáját a felkészülés során. Jó volt látni az elmúlt 8-9 hónapban azt a hozzáállást, amivel erre a versenyre készültünk és bejárhattuk ezt az utat.

Szeretném megköszönni az Iskolának is a pozitív hozzáállását, az anyagi és szervezési segítséget és támogatást.

Személy szerint úgy gondolom Bayer Laci hozzáállása nélkül nehezen jöhetett volna létre ez az utazás, a verseny és a kaland! Mindent megmozgatott, ami szükséges volt az utazás megszervezéséhez. Köszönöm a családok támogatását és bizalmát is, valamint Domján Zsuzsa és Borbás Kriszti szakmai segítségét a versenynapokon és az utazás egésze alatt is.

Úgy gondolom az elvégzett munka és a bejárt út életre szóló tapasztalatokat és élményeket adott mindenkinek!

Pécs 2017.05.10.
Viniczai Ferenc

felkészítő edző.

 

Cikk
a Pécsi Egyházmegye honlapjáról