08
FEBR
2018

A Szent Mór Iskolaközpont Képzőművészeti Tagozatának kiállítása

„Ez az én munkám!”

          A Pécsi Művészetek és Irodalom Háza emeleti termeiben csodát láthattunk 2018. február 8-án, ami abból állt, hogy a képzőművészeti műhelyeinkben dolgozó gyermekek által a közelmúltban készült alkotások kerültek bemutatásra.

   Házigazdaként az egybegyűlteket – a Pécsi Művészetek és Irodalom Háza ill. a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. nevében Komor István üzemeltetési igazgató köszöntötte. Remek hangulatúnak nevezte a megnyitót, örömét fejezte ki az érdeklődők nagy száma, a sok mosolygós arc és büszke szülő láttán. Méltatta a May Viktória és Kónya Attiláné zenetanárok fuvola csoportját a szép muzsikáért, majd átadta a szót Lukács Laurának, iskolánk egykori növendékének, hogy megnyissa a kiállítást.

Laura kedvesen üdvözölte a gyermekeket, tanárokat, szülőket, vendégeket. Elmondta, hogy a festészet és grafika műhely tanulójaként közel 8 évet töltött a szentmórban, amely nem múlt el nyomtalanul. Vissza-visszatér mind a mai napig különböző feladatok kapcsán – pl. több közös falfestés résztvevője volt a közelmúltban. Folyamatosan tudatosult benne a művészeti nevelés fontossága. A műhelyre járás élményeiről és hatásairól lelkesen beszélt. Cél, hogy a gyerekek megszeressék és megtanulják a művészet művelését, s ezáltal jobb, teljesebb emberek lehetnek. Kiemelte, hogy a technikák megismerésén kívül mély barátságokra is szert tett az iskolai évek során. Megtanulta, hogyan segítsük a másik munkáját az együttműködés során. Kialakult benne egy olyan mértékű szorgalom, amely az élet más területein is segíti, és nem utolsó szempontként említette az önismeretre való nevelő hatást is. Ezután felhívta a figyelmet a ház többi termére is, amelyek kiállításunk helyszínei, és meghívta a jelenlévőket a szeretet-vendégségre. Ezekkel a gondolatokkal a kiállítást megnyitotta.A termeket végigjárva nem győztük ámulni azt a sokszínűséget, amelyet a festészet, grafika, kézműves és kerámia műhelyen, valamint a rajzórán készült munkák képesek voltak felmutatni. A több száz alkotás sok-sok gyermek (és tanár!) sok-sok órájának, tudásának, szívének és lelkének termése. Nem véletlen, hogy egy-egy képnél sikerült „elkapni” azt a csodálatos pillanatot, amikor alkotója büszkén rámutat, hogy ez az ő munkája!


KÉPGALÉRIA
Gyöngyösi István fotóiból
Tóth László fotóiból

A kiállítás március 2-ig látogatható.