18
NOV
2018

Szólistáink bemutatója a “Magyar Népdal Ünnepén”

Iskolánk zenei nevelési koncepciójában nyomatékosan megjelenik a magyar népzene iránti elkötelezettség. Népdalünnepeink nem versenyek, hanem örömteli bemutatók. Az iskolai tananyagban fellelhető nagy mennyiségű szép magyar népdalon kívül családból, ismerősöktől, más pedagógusoktól szerzett tudásukat is bemutathatják a résztvevők. Így minden évben színes dalanyag kerül előadásra.

Szólistáink bemutatóján 89 tanulót hallgathattunk meg, néhány kis csoport is alakult azokból, akik nem szeretnek egyedül kiállni mások elé. Tanárainkból álló zsűri (Domonicsné Nagykéry Zsuzsanna, Tumpekné Kuti Ágnes, Kopjár Anikó, Sándorné Kiss Gabriella) értékelte a szereplőket a következő szempontok szerint: tiszta éneklés, a dalok stílusos előadása, különleges dalok jelenléte, ünnepet megtisztelő öltözék, ötletes és szépen elkészített nevezési lap. Ezen szempontokból lehetett összeállítani az összpontszámot, és a végső értékelésben különböző következtetéseket levonni. Nagy öröm, hogy legtöbben tisztán, sokan stílusosan énekeltek. Minden ötödik tanuló különleges dalt is hozott. Csaknem mindenki szépen – sokan népi öltözékeket húzva – felöltözött az alkalomra, és kedves nevezési lapokat is készítettek. Az összeértékelést az ITT látható táblázatban is bogarászhatjuk. Ennek 78 %-os minősége arra enged következtetni, hogy sokan és színvonalasan képviselik nálunk a magyar népdal ügyét.

November 15-én, 9 órakor – a szokott módon; ünnepi bevezetővel kezdődött a program iskolánk dísztermében. Először Nagy Andrea intézményvezető köszöntötte a jelenlévőket, és örömét fejezte ki a nagy létszám, a lelkesedés, a szépen öltözött csapat és az asztal mögött felsorakozó zsűri tagjai láttán. Kérte a gyerekeket, hogy ne izguljanak, hanem szívből, lélekből énekeljenek. Ne az eredményre figyeljenek, hiszen itt már mindenki győztes, aki vette a fáradságot, felkészült és eljött erre a szép rendezvényre.

Ezután máris felsorakozott a 3.c) osztály, amelynek tagjai mindnyájan részt vettek a „Hajdúsági játékok és táncok” előadásában, melyet Kasler Zsuzsanna osztályfőnök tanított nekik, és Gyöngyösi István citerán kísért.

A népviseletbe öltözött, kitűnően felkészült gyerekek gyönyörűen énekeltek „ugrálás” közben, és a későbbiekben elhangzott az is, hogy a tempo giusto előadású magyar népdalok mindegyike táncoláshoz született! Érdekességként a következőkben egy rövid, nem tempo giusto, hanem poco rubato előadású hangulatteremtő mohácsi éneket tanultak a bevezető ünnep keretében a jelenlévők: „Itt is kéne lenni…”

Néhány kép került kivetítésre a múlt évi népdaléneklési bemutatónkról, ahol örvendezhettünk annak, hogy ott is volt néptánc-bemutató, és több, mint száz alsós és felsős éneklésre vállalkozó tanuló. A legérdekesebb nevezési lapok megcsodálása után végre elkezdődhetett a szólisták tényleges éneklése.

Eördögh Pallos Bóra – 1b osztályos tanuló kapta éneklésére a legmagasabb pontszámot
Műsora (Mp3)

Első óriási meglepetés az volt, hogy az 1.b osztály 19, azaz tizenkilenc kisdiákkal szerepelt, egytől-egyig gyönyörűen felöltözve, felkészülve és szép, madárkás motívumokat tartalmazó nevezési lappal. Tanítójuk Steiner Eszter eddig is már számos alkalommal csodát mutatott osztályával, de hát ezeket gyakorlatilag még csak néhány hete tanítja!

A 2.b-sek osztályfőnöke (Kissné Gruber Adrien) a későbbiek során azért kért szót, hogy kifejezze örömét amiatt, hogy az ő osztályából is sokan énekeltek, és nemcsak a szolfézsosok, hanem a rajzosok is kivették részüket a felkészülésből és szereplésből.

11 órakor a 4-5-6. évfolyamosok kezdték meg éneklésüket. Ők is kaptak valamennyit a hangulatteremtő bemutató programból és közös éneklésből. Ebben a korosztályban került sor néhány kisebb csoport éneklésére, tekintettel arra, hogy egyedül nemigen szerettek volna kiállni a plénum elé. Szó esett arról, hogy a jövőben a kiscsoportos népdaléneklést legálisan is bevonhatnánk az ünnepi programba.

A harmadik fordulót a 7 – 12. évfolyamosok alkották, közöttük már régóta ismert kiválóan éneklő és már lélekben is azonosulni képes dalosok hatották meg a zsűrit és a társakat. A zeneiskolások, főleg az ütősök – kitűnően érzik a tempo giusto lényegét, légyen az éppen előadott dalban nyújtott vagy éles ritmus, bármi, ami az ő előadásukban valóban pontos, korrekt és hangulatos „talpalávaló”.

A szereplők mindegyike éneklés után névvel ellátott kis emléklapot és egy darabka csokoládét kapott jelképes jutalomként. Tulajdonképpen elismerés az is, hogy láthatjuk őket a honlapon, betekinthetünk az értékelő lapba és megnézhetjük szép nevezési lapjaikat. A zsűri által megszavazott tanulók elismerésül oklevelet is kapnak, amelyet mindig a következő hét elején valamelyik „kápolnán” szoktunk kiosztani. Az értékelő táblázaton színessel kiemelt tanulókon kívül oklevelet kap mindaz a résztvevő, aki az éneklés tisztaságára és stílusosságára egyaránt 5 – 5 pontot kapott. A legkisebb jutalmazottak között pedig kiosztjuk a megmaradt csokoládé szeleteket is.

A Magyar Népdal Ünnepe valóban szép nap volt iskolánkban, amelyet december 21-én folytatunk az osztályközösségi népdaléneklési bemutató keretében. Jó felkészülést és szép programot kívánunk!

Mindenkinek köszönet azért, hogy mindez megvalósult, gyerekeknek, tanítóknak, tanároknak, szülőknek egyaránt, aki bármit hozzátett azért, hogy a magyar népdal ünnepi helyen legyen a „szentmórosaink” lelkében.

 

KÉPGALÉRIA
Gyöngyösi István fotóiból

SZEREPLŐK: