21
JAN
2019

Itt jelen vagyon – hang- és videófelvétel készült az Eucharisztikus Világkongresszus tiszteletére

Az Eucharisztia maga az Oltáriszentség, Jézus minden szentmisén jelen lévő teste és vére az átváltoztatott ostyában és borban. Számtalan szentségi ének szól erről, melyek közül a legszebbnek mondható az Éneklő Egyház gyűjtemény 163. számú dala; az „Itt jelen vagyon”.

Kovács Szilárd Ferenc, a Székesegyház orgonistája, egyházmegyei zeneigazgató ötlete volt, hogy ez a dal lehetne az egész nagy rendezvény jelképe. Mivel a világ összes országából érkezhetnek meghívottak, célszerű lenne az egyetemes egyházi nyelven, latinul énekelni.

Így született meg Rihmer Zoltán kitűnő fordítása, amelyet iskolánk Kicsinyek Kórusa és Vegyeskara énekelt fel felvételre 2019. jan. 17-én a Székesegyház karzatán, Kovács Szilárd feldolgozásában és orgonakíséretével, Visontai László technikai közreműködésével. A gyerekek lelkesen készültek az eseményre, és igen összeszedetten, fegyelmezetten énekelték a csodálatos dalt. A versszakok mindig más és más előadásban kerültek sorra, kezdve a Vegyeskar, majd a Férfikar, a Kicsinyek Kórusa, végül az Összkar megszólaltatásával.  A kórusokat Stauróczky Balázs és Gyöngyösi István vezényelte.

A PEM honlapjának cikke az eseményről

VIDEO-FELVÉTEL
Készítette Kovács Szilárd Ferenc

KÉPGALÉRIA
Velner Eszter és Gyöngyösi István fotóiból