01
OKT
2019

Megünnepeltük a Zene Világnapját

Yehudi Menuhin hegedűművész  és karmester 1975-ben indította útjára az október 1-én tartandó Zenei Világnapot. Így beszélt:

“A zene a káoszból rendet teremt, a ritmus a széttartót egységbe fogja, a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja, a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.”

 

Hagyományainkhoz híven mindkét épületben sok száz kép vetítésével reprezentáltuk az elmúlt tanév zenei életét, a gyerekek meg-megálltak a TV képernyő előtt, ahol folyamatosan ment a vetítés. 24 esemény 770 képe került kiválasztásra; hangversenyeink, vendégszerepléseink, versenyeink ügyes tanulói, tanárai, sőt a családi hangverseny keretében még a szülőket is láthattuk muzsikálni. A beiskolázás keretében is sor kerül a zenével való “csábításra,” és az első évfolyamosok év végi művészeti bemutatója is szép hagyományos rendezvénye iskolánknak.

Mindenki a kápolnai imát követően az énektanárok vezetésével néhány gondolatot hallhatott az ünnepről, zenéről, majd részt vehetett közös éneklésen már a reggeli találkozás órájában. Egyébként Kis Szent Teréz napja is október elseje, róla sem feledkeztünk meg; “Örvendezzünk, mindnyájan az Úrban, ünnepi napot üljünk, Kis Szent Teréz tiszteletére. Kinek ünnepén örülnek az angyalok, és magasztalják az Istennek Fiát.” (ÉE. 646.)

Az első szünetben a Ritmusvarázs Ütőegyüttes zenélt a Papnövelde úti épületben a 2. emeleti folyosón; Stang-Bokor Viktória vezetésével.

Műsoruk:

Hirschvogl: Ritmus Fantázia
The Champs: Tequila- Kakaó feldolgozás

A második szünet kis hangversenye a Hunyadi úti udvaron zajlott; ahol először Georg Friedrich Händel Menüettjét hallhattuk xilofonon – Mózsi Éva és Stangl-Bokor Viktória előadásában.

Ezután került sor az angyali fuvolamuzsikára különböző korosztályokhoz tartozó kis csoportok előadásában, May Viktória és Kónya Attiláné vezetésével.

5/c Fuvola trió:

Munaretto: Flautissimo
Huber Nóra
Gergely Réka
Egry Panka

3. osztály Fuvola kvintett

Kispiricsi faluvégén
Zichy Sámuel
Könyves Katinka
Oberitter Nóra
Tóth Míra
Obert Eszter

4. osztály Fuvola kvintett

Vivaldi: Tavasz
Szücs Magdolna
Horváth Veronika
Periskics Petra
Lázár Lili
Vetusinszki Réka

8. osztály Fuvola trió

Quantz: Szonáta 1. tétel
Gáspár Bori
Ambrus Ágnes
Fazekas Kincső

Az egész kis udvarlás annyira frappáns és jó hangulatú volt, hogy úgy éreztük, valóban betöltötte funkcióját; akinek van mit, az ad a tudományából másoknak, aki pedig hallgatja, tiszteletét fejezi azzal, hogy odafigyel azokra, akik az ő megajándékozásukon fáradoznak.

Köszönet mindenkinek, aki segített ezt a napot értékesebbé, szebbé tenni; az ének- és szolfézstanároknak, zenetanároknak, muzsikáló tanulóknak, és a fegyelmezett közönségnek!

KÉPGALÉRIA
Gyöngyösi István fotóiból