21
DEC
2020

Adventi készülődés és lelki nap felső tagozatban és a gimnáziumban

A 2020-as év sok tekintetben rendkívülinek számít, így az adventi készülődés is eltért a megszokottól. Az Úr eljövetelének várásában a hétfői gyertyagyújtások és a felsős osztálymisék mellett helyet kaptak a bűnbánati alkalmak is, melynek során az 5-6. évfolyam, valamint a 7.b osztály tanulói egy-egy tanóra keretében, míg a további felsőbb osztályok a lelki nap során végezhették el szentgyónásukat Péter atya és meghívott atyák közreműködésével. Mialatt a gyerekek letették terheiket, a kápolnában zenés imádsággal támogatták őket osztálytársaik.

Az idei tanévben elmaradt a karácsonyi vásár, és a lelki nap programja együtt került megrendezésre az osztálykarácsonyokkal. Az angyalkázások visszafogottabban, szeretetgesztusok formájában kerültek kifejezésre, és az osztálytermek is csak egyszerű díszítéssel jelezték a közelgő ünnepet. Amíg a gimnazisták online, az általános iskolások élőben voltak részesei az eseményeknek. December 18-án, az utolsó tanítási napon kapott helyett a lelki nap, melynek programját több elemből rakhatták össze az osztályfőnökök és helyetteseik. A kisebbek a Születés c. orosz rajzfilmet tekinthették meg, majd ehhez kapcsolódóan a legfontosabb bibliai eseményeket rakhatták ki puzzle darabokból és imádkozhatták végig a rózsafüzérben. A 8. évfolyamnak ezzel párhuzamos Izsák Kálmán, iskolánk hitoktatója tartott elmélkedést. Ezt követően karácsonyi fogalmakat felsorakoztató activity-ben mérhették össze ügyességüket a diákok, illetve bibliai Dooble-típusú játékban versenyezhettek, valamint online vetélkedőben kellett szentírási idézeteket megtalálniuk. A délelőtt során a kisebbek karácsonyi lapbook-ot készítettek, a nagyobbak pedig lelki igékkel díszítettek mécseseket és ebből alkották meg az osztály közös szimbólumát. A gimnazisták számára Péter atya elmélkedésie, egyéb gondolatok és segítő kérdések, feladatok biztosították a lelki felkészülést az ünnepre. Az osztálykarácsonyok alatt is számos karácsonyi történetből és zenei listából választhattak az osztályok a gyertyagyújtáshoz, imádkozáshoz, ajándékozáshoz.

A sokféle program között minden osztály megtalálhatta a saját igényének megfelelő foglalkozáscsokrot. Az első karácsony egyszerűségét és csendességét újraélve, Jézus születésének reményével a szívükben térhettek haza iskoláink tanulói és tanárai a téli szünetre (vagy folytathatták eddigi készületüket otthon).

KÉPGALÉRIA

Szentgyónás

Puzzle

Puzzle

Bibliai dooble

Mécses szimbólum – 7a

Mécses szimbólum – 8b

Gyertyagyújtás

Osztálykarácsony