29
MáRC
2022

Alázat és szolgálat – nagyböjti lelki nap a Szent Mór Iskolaközpontban

2022. március 26-án szombaton tartotta a nagyböjti lelki napját a Szent Mór Iskolaközpont. Máté evangéliumának szolgálathoz köthető mondatai fűzték egybe a szerteágazó programokat: „Aki közületek nagyobb akar lenni, legyen a szolgátok, s aki első akar lenni, legyen a cselédetek. Az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon másoknak és odaadja az életét váltságul sokakért.” (Mt 20,26-28)

A lelki nap közös szentmisével kezdődött a székesegyházban, ahol Kajtár Edvár atya gondolatai indították útnak a felsősöket és gimnazistákat. Szentbeszédében kiemelte az alázat fontosságát, amiben hangsúlyozta, hogy senki sem több a másiknál, de nem is kevesebb nála. Továbbá mindannyian tiszteletre vágyunk, aminek hiányából, meg nem adásából fakad a legtöbb ellentét közöttünk. Saját és mások életének, értékének nem helyén kezelése megakadályoz bennünket az isteni szeretet továbbadásában. A szentmise alatt és nap további részében lehetőség volt a szentgyónás elvégzésére is.

A délelőtt további részében számos különböző foglalkozáson vettek részt iskolánk diákjai. Az 5-6. évfolyam számára Dohány Zoltán atya beszélt a szolgálatról és hozta közelebb azt a gyerekekhez hétköznapi foglalkozások és a Szentírás szavai által, a 7. évfolyam pedig Simon Zoltán elmélkedését hallgatta a napi mottó alapján. A nagyhétről az ötödikesek lapbookot készítettek, a hetedikesek pedig Kahoot-kérdésekre válaszoltak. A keresztútjárás is rendhagyó módokon történt: voltak osztályok, akik a tanteremben, hagyományos módon végezték, mások saját maguk által készített állomás-illusztrációk segítségével emlékeztek meg Jézus szenvedésének állomásairól, míg a 8. osztályok a várost járva, kiemelt épületek előtt imádkoztak a társadalom különböző csoportjaiért (például családból kivett gyerekekért, haldoklókért, függőségekben szenvedőkért).

A gimnazisták Bajától Pécsig megfordultak. Több osztály egy-egy plébános vagy szerzetesközösség vezetésével elmélkedte át a napot, mások Gáspárné Kiss Babi, illetve Nagy Péter koordinálásával dolgoztak, vagy éppen iskolánkban tanítási gyakorlatot ellátó kistanárral beszélgettek a húsvét titkáról. Egy-két iskolában maradt osztály kivételével fiataljaink meglátogatták a Kálvária dombot, a Mindenszentek templomát, városunk több plébániáját (Gyárváros, Patacs), de még Bajára is eljutottak néhányan Izsák Kálmán vezetésével.

A színes és változatos programok mind-mind osztályaink lelki töltekezését segítették. Jézus Krisztus kereszthalálának és feltámadásának titkára készülve a korábbi hetekben, illetve szombaton az egész 5-6. évfolyam, valamint megannyi idősebb diák Isten irgalmas szeretetét is megtapasztalhatta a szentgyónásban. Hála Lápossy Péter atyának és városunk több plébánosának közreműködéséért!