26
NOV
2021

Művészettörténeti tanulmányi kiránduláson voltak a felsősök

Az általános iskolai tanulóink művészettörténeti tanulmányi kiránduláson vettek részt. Kaposváron a Rippl-Rónai Emlékházat és Somogyváron a Szent László Nemzeti Emlékhelyet tekintették meg.

Pál-Simon Kornélia művészettörténész-muzeológus vezetésével végigjártuk a Róma – villát, szobáról-szobára haladva tekintettük meg Rippl-Rónai József festményeit, lakberendezési tárgyait, bútorait, fotóit, relikviáit, műtermét és az Andrássy Tivadar gróf számára készített ebédlő másolatát. A Róma – villa 1908-tól a művész haláláig, 1927-ig volt Rippl-Rónai József otthona.

A Somogyvári látogatóközpont interaktív bemutatóhelyét tekintettük meg.

Szent László király 1091-ben alapította a Somogyvári bencés monostort a Kupavárhegyen. Somogyország szívében. Az egykori hatalmas épületegyüttesből romok, faragott kőtöredékek, régészeti leletek és a megmaradt feljegyzések maradtak fenn. A szakemberek gondos munkája alapján lehetséges képet alkotni az apátság viszontagságos történetéről és az egykori épületekről.

A szentté avatott király emlékezetét, csodáit és tetteit idézi fel a látogatóközpont különleges kiállítása, amely virtuális eszközökkel, interaktív módon mutatja be a Szent László-kultusz legfontosabb és legszebb műalkotásait.

A látogatóközpont szomszédságában kialakított parkból a hegy oldalában sűrűn kanyargó, fából ácsolt sétaúton közelítettük meg a várhegyen elterülő romterület. A gyönyörű őszi időben bebarangoltuk az emlékhelyet.

Felmentünk a kilátóra és onnét néztük a látogatóközpontot, a romokat és a lélegzetelállító tájat.