17
JúN
2020

A 12. évfolyamtól búcsúztunk

Különleges tanév volt ez, különösen is az érettségiző diákok számára. A hirtelen jött karanténban kellett felkészülniük a tanév lezárására, az érettségire. Tanáraik folyamatos támogatásával, mégis nagy önállósággal és felelősséggel sikeresen teljesítették feladataikat! Immár érett felnőttek!

Az elköszönés szokásos gesztusai is rendhagyóak voltak esetükben, az elmaradt ballagást egy bizonyítványosztással egybekötött ünnepség keretében valamelyest pótoltuk. A sikeres írásbeli érettségi vizsgák után egynapnyi szóbeli várt ránk június 15-én.

E nap délutánján kis ajándék-műsorral készültünk számukra. Helstáb Ákos tanár úr megtartotta számukra az utolsó, imádsággal egybekötött „kápolnát”. A műsorban helyet kapott az, hogy a 11.-esek tarisznyát, virágot átadva, rövid beszéddel elköszöntek tőlük.

A Ritmusvarázs együttes produkciója után, amelyben meglepetésképpen 12.-es tagjuk is szerepelt, Nagy Andrea igazgató asszony személyes hangvételű beszédben búcsúzott tőlük.

Átadta a kiváló tanulmányi és közösségi munkáért járó okleveleket, könyvjutalmakat. Az iskola legrangosabb elismerését, a Szent Mór-díjat Makaró Szilárd kapta.

A Máltai Szeretetszolgálat által alapított Szent Márton-díjat, amely a kiemelkedő karitatív tevékenységet jutalmazza, Papp Luca kapta.

A Dr. Majorlaky József Alapítvány ösztöndíjat adományozott hitéletben és tanulmányi munkában kiemelkedő tanulóink számára: Koreny Lucának, Csizmár Grétának és Deák Bálintnak.

Az alábbiakban álljanak itt részletek az elhangzott beszédekből:

Nagy Andrea igazgató asszony beszédéből:

„Sajátságos ez a helyzet Számotokra és számunkra is: senki sem gondolta, hogy valaha is lesz egy olyan évfolyam, aki úgy fog érettségizni, hogy hivatalosan még el sem ballagott. Nos, Nektek ez is sikerült. Ti ezen a téren is különlegesek vagytok. Mondhatnánk azt is, hogy megnyertétek az örökös Szentmórosságot. Ennek vannak – lesznek előnyei és kötelezettségei:

Nézzük az ebből származó pozitívumokat:

  • Mindig bejöhettek az iskolába, hiszen egy örökös tag úgy járhat be, mint bármelyik pedagógus.
  • Nem kell a csengetési rendhez igazodni, nem kaptok „késős” perceket és igazolatlan hiányzásokat sem.
  • Előnyöket élvezhettek, ha a sportcsarnokban bármilyen rendezvényt tartanátok. Emellett használhatjátok az öltözői zuhanyzókat is, hiszen néhányan közületek 11 évet vártatok az izmaitokat ellazító végtelenített forró vízre.
  • Vendégül látunk Benneteket az iskola egyedi ízvilágú menzáján.
  • Bármikor jöhettek, ha segítségre szorultok – egy kis tantárgyi bizonytalanság esetén, vagy ha komolyabb hangvételű beszélgetésre vágytok. Tudjátok, a Szent Mórban mindig örülnek Nektek.

S melyek egy felnőtté váló Szentmóros kötelezettségei?

  • Örökös tagként megnyertétek az örökös pakoló osztály címet is. Erről a szalagavatón viccesen ejtettünk pár szót, s akkor még nem gondoltuk, hogy ez a helyzet jogilag is előállhat.. Szóval legyetek elérhetők és hadra foghatók!
  • Segítőkészségetekkel akkor is élni fogunk, ha Ti már sikeres, befutott ügyvédek, orvosok, vállalkozók, filmesek, gyógypedagógusok, vagy mérnökök lesztek. Számítunk rá, hogy fordulhatunk Hozzátok, és ahogy mi támogattunk Benneteket Szentmóros éveitek alatt, úgy Ti is hasonló szeretettel fordultok majd felénk is.
  • Számítunk Rátok, ha az Élő könyvtárra már Benneteket hívhatunk meg, ha jubileumi koncertjeinken Ti lesztek az Öregdiákok és a 24 órás sportnapon Nektek kell a friss Szentmóros diákok önbizalmát helyre tenni.
  • De számítunk Rátok akkor is, ha majdan gyermekeiteknek kerestek egy Alma Matert, ahol tudjátok, hogy nagy szeretettel és odafigyeléssel fogják őket nevelni és képességeiket kibontakoztatni!

Kívánjuk Nektek, hogy legyen Bennetek kellő kitartás ahhoz, hogy terveiteket meg tudjátok valósítani, legyen Bennetek kellő erő és erkölcsi tartás akkor is, ha nem a könnyebb utat járjátok!”

Helstáb Ákos tanár úr „kápolnájából”:

„Jövőbeni terveid között ugyanis minden bizonnyal szerepel az, hogy szeretnél boldog lenni. Ennek a receptjét szeretném útravalónak még a tarisznyátokba tenni.

Lao Ce azt mondja:

„Három kincsem van:
erre vigyázok s ezt őrzöm: az első a szeretet,
a második az elégedettség, a harmadik az alázat.
A szeretet bátorrá tesz,
az elégedettség nagylelkűvé tesz,
az alázat képessé tesz a világuralomra.

Az emberek ma bátrak úgy, hogy szeretetüket feladják,
nagylelkűek úgy, hogy elégedettségüket feladják,
de mindenekelőtt feladják az alázatot.
Ez a halál.”

Szeretet, elégedettség és alázat. Ha ezt a három kincset magaddal viszed, boldog leszel. Gondold végig:
Mit ér, bármit is teszel, ha nincs benne szeretet?
Mit ér, bármit is elérned, ha nem vagy elégedett?
Mit ér, ha nincs benned alázat és mindig okosabbnak hiszed magad másoknál, sőt Istennél is?

Ha a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve, ahogy a mondás tartja, a mennyországba vezető út alázattal. Ez teszi számodra elérhetővé Istent, aki a kezdetektől fogva veled van és a továbbiakban is végig kísér majd. Ott is, ahol már senki sem fogja a kezed.

Ezt a hármat tehát tedd be a tarisznyádba kérlek: szeretet, elégedettség, alázat.

Imádkozzunk.”

A 11.-esek beszédéből, amelyet és Abai Ágnes Tarjányi Gréti írt és olvasott fel:

„G: Jó volt titeket látni év közben, ahogy különböző módokon próbáltatok megküzdeni a rátok szakadt feladatok és jegyek okozta kihívásokkal. Néhány kedvenc megoldási stratégiánk:

– cukrot enni bögréből nagykanállal,

Á: elkéretőzni a fakt utolsó perceiről,

G: csapatokba verődve, egymás tízóraiját majszolva üldögélni a folyosói padokon,

Á: hosszas eszmecserét folytatni délutánonként Ági nénivel a könyvtárban,

G: frissítő fürdőt venni egy izzasztó tesióra után,

Á: és aztán papucsban végigtrappolni a folyosón,

G: sakk- és csocsóbajnokságot rendezni minden szabad pillanatban,

Á: a mosdóban nyugodtan beszélgetve, kávézva eltölteni az óraközi szünetet,

G: különböző lélegzetelállító ruhakölteményekben megjelenni az “öltözz ki”-napon,

Á: aktívan részt venni a cetlis gyilkososban,

G: sajátos zenei stílus-bemutatókat tartani a Mór Caféban,

Á: vagy éppen intenzív szociális életet élni a büfében.

G: Reméljük, ezeket a trükköket nem teljesen haszontalanul fejlesztettétek, hanem tényleg segítségetekre voltak az érettségi teljesítésében. Már csak azért is, mert a mi eszköztárunk is ezekből fog építkezni a következő egy évben. Igyekezni fogunk sikeresen alkalmazni ezeket a tőletek tanult elemeket.

Á: Hálásak vagyunk, hogy ezekre mind-mind megtanítottatok minket.

Drága Végzősök!

Bízunk bennetek! Vigyázzatok magatokra, mert értékesek vagytok. Sok munka vár még rátok, de kellő kitartással, elkötelezettséggel és imádsággal megvalósítható. Bízunk benne, hogy a jövőben is meg fogjátok találni azt az utat, amit a Jóisten szánt nektek. Kívánjuk, hogy legyetek boldog, felelősségteljes felnőttek és hogy tudatosan bánjatok a kapott adottságaitokkal.

Isten áldjon Titeket!”

KÉPGALÉRIA