24
NOV
2019

Látogatás a PTE Orvostudományi Kar Patológiai Osztályán

Kutatni, amikor már túl késő – vagy mégsem?

November 5.-én, kedden a biológia fakultáció keretein belül lehetőségünk akadt ellátogatni a PTE Orvostudományi Kar Patológiai Osztályára. („A kórtan, vagy patológia a beteg sejtek, szövetek és szervek szerkezeti és funkcionális változásaival foglalkozik.”-Wikipédia)

Dr. Vida Lívia vezetett minket végig. Ellátogattunk a mikrobiológiai szobába, ahol a kromoszómákat ellenőriznek, genetikus betegségeket keresve. Majd még mélyebbre ástunk: a dolgozóit figyelhettünk meg, érdekes és nagyon összetett műszereik között. Továbbhaladva megtekintettük a metszeteket előkészítő helyiséget is, (ez ugyanis egy sokkal hosszabb procedúra, mint gondolnánk), bekukkantottunk egy szövettan órára, majd hosszas szenvedés után a gumikesztyűkkel, kötényekkel és cipő védőkkel, bemehettünk a boncoló terembe!

Először egy nemrég műtött vakbelet, majd egy gégét és végül egy igazi emberi agyat szemlélhettünk meg közelebbről! Közben megtudtuk, hogy amellett, hogy a halál okait keresik, itt döntik el a daganatok metszeteiből, hogy azok jó-, vagy rosszindulatúak, és hogy például egy rákos betegnek milyen kezelésre van szüksége. Egy emelettel fölöttünk volt az igazságügy boncolóterme, ami azért lényegesen nyomasztóbb, oda nem is tértünk be.

Rengeteget tanultunk, mind az „idegenvezetőnktől”, mind a szervek élőben szemléléséből, mind pedig a folyosón sorakozó gyűjteményből, tele különféle beteg szervekkel!

Nagyon szépen köszönjük Ákos bácsinak a szervezést, és a PTE-nek a lehetőséget, és mindenkinek nagyon ajánljuk, hogy ha esélye akad rá, mindenképpen nézzen meg egy patológiai szakosztályt!

12,g, biosz faktosok