11
áPR
2019

Művészetek Napja a Pécsi Nemzeti Színházban

Nagy örömmel készültünk 17. Művészetek Napja rendezvényünkre. Művészeti közösségeink számtalan próbán át gyakorolták műsorukat az idei bemutatkozásra, a képzőművészeti műhelyekben is hónapok óta lázas munka folyt azért, hogy méltó módon váljék láthatóvá ügyességük, tudásuk.

A Pécsi Nemzeti Színház 7. alkalommal fogadott minket, a vezetőség ill. a dolgozók mindig nagyvonalú támogatást nyújtanak nekünk a minél tökéletesebb előadás létrehozásához.

Úgy érezzük, hogy nem okoztunk csalódást idén sem annak a sok száz vendégnek, akik eljöttek megnézni műsorunkat.

Elsőként Nagy Andrea igazgató lépett a mikrofonhoz, és köszöntötte a jelenlévőket. Örömmel említette, hogy intézményünk első 25 évében milyen folyamatos mennyiségi és minőségi változáson ment keresztül. Ezután a Művészetek Napja eseményünk kialakulásának történetéről is beszélt.
Köszönetét fejezte ki  a színház vezetőségének és dolgozóinak.

Kellő felüdülést kívánt szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak – kérve, hogy most ne izguljanak a gyerekeikért, hanem próbáljanak belefeledkezni az előadásba, hiszen „A zene mindenkié” – Kodály Zoltán szavaival élve.

Domonicsné Nagykéry Zsuzsanna  a művészeti tagozat nevében köszöntötte a közönséget. Ezután Dr. Udvardy György megyéspüspök úr levelét olvasta fel. Ebben a főpásztor nagy szeretettel köszönti a résztvevőket, büszkén gondol az iskola ifjú művészeinek tevékenységére. „A szépségnek, akárcsak az igazságnak – Isten a forrása. Azok a művészetek, melyek a szépségnek szentelik magukat, egy különleges úton vezetnek el bennünket az Istenhez. Szeretnék köszönetet mondani a felkészítő tanároknak, akik a tehetségek támogatásával hozzájárulnak a gyermekek feltöltődéséhez. A művészetben feltárul mindaz, amit az ember nem képes szavakban kifejezni. Általa Isten teremtő tevékenységét közelíthetjük meg, és megtapasztalható, emberi arcot kaphatnak a lelkünk mozzanatai, így örömmel ajándékozva meg bennünket.„  Főpásztori áldását adja munkánkra, életünkre.

Ezután indult a kétféle művészeti tevékenység reprezentálása – zenélő közösségeink hangversenyével, közben pedig művészeti műhelyeink munkáiról készült filmek bemutatásával.

Kórusaink és zenekaraink:

Kicsinyek Kórusa – Sándorné Kiss Gabriella és Gyöngyösi István vezetésével

B-Szolfézs Kamarakórus – Kopjár Anikó vezetésével, tanári kamarazenekar támogatásával, művészeti                  műhelyek festményeinek kivetítésével

Nagykórus – Stauróczky Balázs vezetésével, Papp Ágoston zongorakíséretével

Vegyeskar – Stauróczky Balázs vezetésével

Egyesített Kórus

Ében Fafúvós Együttes – May Viktória vezetésével

Ritmusvarázs Ütőegyüttes – Stangl-Bokor Viktória vezetésével, Kerekes Zora közreműködésével

Vonószenekar – Stauróczky Balázs vezetésével

Gitárzenekar – Pétery Tibor vezetésével

Rézangyalok és Rézangyalkák Fúvószenekar – Vucseta László vezetésével

Néptánc – a 3.c) Néptánccsoportja – Kasler Zsuzsanna vezetésével, Gyöngyösi István citerakíséretével

Művészeti műhelyeink és vezetőiEgy projektfilm is bemutatásra került; Találkozások – művésztelepek, művészcsoportok az idő sodrásában címmel.

A filmek összeállítója és zenei szerkesztője Gyöngyösi István.

Mellékletek:

KÉPGALÉRIÁK:

Gyöngyösi Katalin fotóiból

Timkó János Pál és Gyöngyösi István fotóiból

VIDEO:

Képzőművészeti műhelyek

Kórusok, zenekarok és néptánc


Műsor