05
DEC
2022

Szent Cecília Egyházzenei Áhitat

A Szent Mór Iskolaközpont ének-zene munkaközössége 2006 óta rendezi meg Szent Cecília ünnepét a pécsi Lyceum templomban, iskolánk kórusai, zenetanárai és hangszeres szólistáinak közreműködésével. A koronavírus okozta kimaradás és a templom felújítása után, nagy örömünkre szolgál, hogy ismét itt lehetünk. Ezúton is köszönjük a Pálos rendnek, hogy ebben a szép templomban adott otthont mindenkori ünnepeink számára.

Szent Cecília, a bátor római szűz és vértanú a 3. században élt. A középkortól kezdve az egyházi zene védőszentjeként tisztelik, ünnepét a 6. század óta november 22-én tartják. Azért lett az egyházi zene védőszentje, mert a hagyomány szerint hangszeres játékával és gyönyörű hangjával elbűvölte hallgatóságát. Ünnepnapján az Egyház a liturgikus zene jelentőségére emlékezik, mert Szent Ambrus mondásával együtt vallja, hogy ‘semmi sem védi olyan eredményesen a hitet, mint a szakrális zene’.

A Kicsinyek kórusa, a Felsős Nagykórus, a Leánykar, a Vegyeskar műsora mellett a kórusok közös énekében is gyönyörködhettünk, valamint orgonamuzsikában. Szent Cecília ünnepének szép pillanata volt a közösen énekelt egyházi énekek, A kihez az Úr elküldé angyalát, hirdesse énekünk Cecíliát és a Dicsérjétek az Urat.