Megemlékező videó a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából.

Készítették: Pamuk Laura, Takács Dóra, Késmárki Tibor és a 11. évfolyam tanulói

Kattints a képre

 

Péter atya által celebrált ünnepi szentmisével kezdődött a nagyböjt, amelyen ezúttal az 1. 7. és 8. évfolyam tanulói vettek részt.

Vetítés híján éneklap segítségével jutott el a dalok szövege a diákokhoz és tanárokhoz. Zeneileg igen értékes a hamvazószerdára kijelölt zsoltárok anyaga; pl. az Introitus:

A hamvazószerdai liturgia szerint a mise bűnbánati része helyett a prédikáció után került sor a hamu megszentelésére, és a hamvazkodásra. Az érintkezés elkerülése végett most egy pici hamut szórtak a fejünkre, a megszokott homlokra rajzolt kereszt helyett.

Péter atya nagyböjtre hangoló gondolatait idézzük.

Nagyböjt: küzdelem a Jó-ért a pusztában

Kedves testvérem! Most minden kicsit más, mint máskor, de Jézus Krisztus ugyanaz tegnap, ma és mindig, így most is hív bennünket egy zarándokútra húsvét ünnepe felé.

A nagyböjt ószövetségi képe a pusztai vándorlás: Isten kiszabadítja népét Egyiptomból, de még a pusztában vannak, ahol nincs víz, ennivaló, vadállatok jöhetnek… Szóval minek is hozott ki az Isten Egyiptomból? Ott legalább volt tető a fejünk felett, volt mit enni?!

Sokszor így vagyunk a bűneinkkel, az életünkkel: az Isten ki akar mozdítani valami megszokottból, amiről talán tudjuk is, hogy nem jó, de aztán hogyan tovább? Ott vagyok a pusztában… de ez lehetőség is felfedezni, hogy az Úr gondoskodik rólunk (vö.: manna, fürjek, víz a sziklából). Sokszor persze nem úgy, ahogyan mi gondolnánk vagy elképzeltük!

Húsvétra készülünk, amikor megünnepeljük Jézusnak a halál, a gonosz feletti győzelmét, hogy minden más tapasztalat ellenére, VÉGÜL A JÓ GYŐZ. Ez a Jó pedig maga az Isten. Nagyböjt a pusztai vándorlás küzdelme, ahol még nem látjuk a végső győzelmet, de mégis Őt/a Jót akarjuk választani.

Ő KIVEZET AZ „EGYIPTOMAINKBÓL” (BŰNÖK, ROSSZ SZOKÁSOK…) AMIK FOGVA TARTANAK MINKET ÉS ÁTVEZET A PUSZTÁN: A BETEGSÉG, A KARANTÉN, A CSALÁDI VITÁK ÉS VESZEKEDÉSEK, AZ ONLINE OKTATÁS… PUSZTÁJÁN!

Mindennek befogadásában segítenek a Nagyböjt gyakorlatai:

Böjt: Lemondok valamiről, kifejezve ezzel és tudatosítva magamban, hogy nem önmagában ebből van ez életem, örömöm, mert ez is Isten ajándéka, hogy van, hogy használhatom. (TV, számítógépes játék, facebook, Instagram, csoki, cukor vagy az étel és ital általában…) A böjt erős fegyver a bűn ellen, mert pont tudatosan az ellenkezőjét teszem: nem elégítem ki a pillanatnyi vágyamat, igényemet. Tudok egy kicsit éhes, kicsit üres maradni, hogy Isten úgy töltse be ezt az ürességet, ahogyan Ő akarja.

Imádság: Itt megnyílok az Isten, a Jó számára, hogy egyre inkább Őt tudjam választani, hogy egyre inkább Hozzá legyek hasonló. Mert akkor leszek boldog, ha mint Isten képmása, valóban Hozzá hasonlóvá válok, abból az egyszerű okból, hogy Ő ilyennek teremtett, így tudok jól működni. Ehhez élő kapcsolatban kell lenni Vele az imádságban.

Alamizsna: Bár ezt a szót már nem igen használjuk a hétköznapokban, de lényege nagyon is fontos. Ha találkoztam az Istennel, helyet teremtettem számára a böjt és lemondások által, találkoztam szeretetével az imában, az életem eseményeiben, akkor ezt tovább is kell adnom a szeretet cselekedeteiben. Miközben ezt teszem, szintén átélhetek valamit az Ő szeretetéből, jóságából a „jót tenni jó” tapasztalta által.

SZÓVAL: LEGYETEK JÓK, MERT TUDTOK, ÉS MERT JÓNAK LENNI JÓ.

KÉPGALÉRIA

A képre kattintva a link aktiválódik, és megnyílik a jelentkezési lehetőséget kínáló felület.

 

 

 


Szerda reggel királylányok, rendőrök, tündérek, tigrisek, boszorkányok és más ötletes jelmezbe bújt gyerekek érkeztek az óvodába. Az aula és a csoportszobák farsangi díszben pompáztak és ünnepi asztalt is terítettünk, sok finomsággal.

A délelőtt folyamán énekeltünk, mókáztunk, táncoltunk.  A jelmezbemutatón mindenki örömmel mutatta meg magát és csillogó szemmel tapsolt társainak. Vicces ügyességi játékokban is kipróbálhatták magukat a gyerekek, ahol mindenki nyert valamit.

 A karneváli hangulatot tovább színesítette a titokzatos „zsákbamacska”, apró kis meglepetésekkel.

Élményekkel telve zártuk a farsangi időszakot. Reméljük sikerült elűznünk a telet és hamarosan megérkezik a várva várt tavasz.

KÉPGALÉRIA

Iskolánkban a múlt héten három új interaktív tábla került beüzemelésre, melyeket alsó tagozatos diákjaink máris nagy lelkesedéssel vettek használatba. A legkorszerűbb programok és funkciók segítségével így számos módon tehetjük még élménytelibbé az iskolai tanórákat. Modern eszközökkel, 21. századi tudást adunk a gyerekeknek.

Kedves 8-os Diákok! Tisztelt Szülők!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy gimnáziumunkban a külső diákok számára a szóbeli felvételi elbeszélgetést 2021. február 24-25-én tartjuk.

Kérjük,  foglaljanak időpontot a szóbeli felvételire intézményünk Titkárságán! Ezt megtehetik 2021. február 8-22. között, hétfőtől csütörtökig reggel 8.00 órától délután 16.00 óráig, valamint pénteken 8.00-14.00-ig.

Titkársági telefon: 72/514-282.

Amennyiben a továbbtanulással, (szóbelivel, pontszámítással…) kapcsolatban kérdésük van, kérjük, hívják a központi számot – 72/514-280 – kérjék Lukács Zsuzsanna igazgató-helyettest.

 

Nagy Andrea
igazgató