Iskolánkban három alkalommal vártuk/várjuk a „Mórcorgó” elnevezésű programsorozatunkra leendő elsőseinket. Az első délutánon egy játékos, mozgásfejlesztő előkészítő foglalkozás volt. Egy igazán önfeledt, felszabadult, vidám programnak lehetett részese mindenki. A gyerekek ügyességi feladatokat végeztek, falat másztak, megismerkedtek Samuval, a terápiás kutyával, robotokká és tündérekké változhattak. Közben a szülők betekintést nyerhettek az intézmény életébe, épületébe, Nagy Andrea igazgatónő vezetésével.

“Mórcorgó” második alkalmával az iskola tornacsarnokában fogadtuk az ovisokat. A gyerekek számára közösségi játékokkal készültünk. A szülők ezúttal a Papnövelde utcai épülettömbünket járhatták be.

 

A 2021/2022-es tanévben újra elindult a Szent Mór Házibajnokság!

Iskolánk nevezett osztályai labdarúgásban, kosárlabdázásban illetve röplabda mérkőzéseken mérettethetik meg erejüket.

 

Sok sikert kívánunk az indulóknak, a versenyeken részt vevő diákjainak!

 

Részletes menetrend alábbi dokumentumban:

Házibajnokság mérkőzések

2021. 10. 12-én és 13-án (kedden és szerdán délután) Pécsett, Tüskésréten megrendezett Diákolimpiai, Mezei Futóbajnokságon vettek részt általános iskolás tanulóink.

Öt csapatunk a dobogó legfelső fokára állhatott, míg két alakulatunk ezüstérmet szerzett csapatban, továbbá egy negyedik helyet is elkönyvelhettünk ezeken a szeles-napos délutánokon.

Egyéniben kilenc tanulónk is dobogón végzett, ami bravúros eredmény a résztvevők létszámát figyelembe véve (egyes korcsoportokban akár 20 fő felett is).

Gratulálunk diákjainknak! Szuperek voltatok, nagyot küzdöttetek!

 

Részletes eredmények és fotók alább, a feltöltött PDF dokumentumban:

Városi Mezei Futóverseny (Szent Mór)

 

2021. október 9-én a fővárosban jártak 9-es tanulóink.

Esős, borús pénteki hajnalon kerekedett fel a 9. évfolyam valamint az őket kísérő pedagógusok a budapesti tanulmányi kirándulásra. Bár többek igen komolyan küzdöttek a természeti elemekkel (a hajnali hűvös időjárás, valamint a korai kelés) mire a bérelt autóbusszal Kelenföldre értünk, már kipihenve, verőfényes napsütésben vághattunk neki úti célunknak.

Kirándulásunk két programelemből tevődött össze. A Millenáris Parkban rendezett “Világraszóló Bajnokaink interaktív kiállítás” a magyar sporttörténet legszebb lapjaira írandó sporttörténeti eseményeit mutatta be, játékos formában. Itt megcsodálhattuk korábbi és jelenlegi olimpikonjaink személyes tárgyait, ereklyéit, s mindehhez igazán csodás tárlatvezetést kaptunk kézhez. Tanulóink itt olyan sportokat is kipróbálhattak mint a sportlövészet, a kajakozás, illetve a reflex falon is próbára tették reakcióidejüket, gyorsaságukat.

A második, szintén a történelmi emlékezethez, ugyanakkor egy másik perspektívából kapcsolódó helyszínünk Mindszenty József bíboros börtöne volt, amely egyes pontjain szinte érintetlen, eredeti állapotban maradt fenn. A Rákosi-rendszer egyik “legnyomorúságosabb fegyencét”, Magyarország hercegprímását életfogytig tartó fegyházra ítélték 1949-ben, majd ezt követően több, mint négy évet töltött a Conti utcai ÁVH-börtönben.

Diákjaink néhány nappal később így adtak számot az ott látottakról, tapasztaltakról:

  • Lehetett érezni a hely nyomását, nyomasztó hangulatát. Én át tudtam érezni azokat a szenvedéseket, amik az akkori rabokkal történtek.
  • Számomra tanulságos volt, hogy még a legrosszabb helyzetben is lehet mibe kapaszkodni… Mindszenty például nagyon sokat imádkozott.
  • Nagyon érdekes volt hallani a bilokációról, amikor Pio atya megjelent Mindszenty cellájában és együtt imádkoztak.
  • Megdöbbentett, hogy ennyire eltitkolták a fegyház létezését.
  • Érdekes volt látni, hogy milyen kicsi cellákban laktak a rabok.
  • Amióta ott jártunk, jobban megbecsülöm a dolgaimat és azt, hogy hova születtem.
  • Azt tanultam meg Mindszenty életéből, hogy sohasem szabad feladni, bármilyen nehéz is a helyzet.

 

Kísérő pedagógusként úgy gondolom, számos pozitív hozadéka volt az egész naposra nyúló tanulmányi útnak. Azon túl, hogy a 9. évfolyam Szent Móros diákjai közelebb kerültek egymáshoz, sikerült belátást nyerni történelmi nagyjaink életébe, megpróbáltatásaiba, valamint a BKK szövevényes járataiba.

Bár egy iskolai nap így kimaradt a kirándulók életéből (ide tessék a zokogó kilencedikeseket és kísérőiket képzelni), ugyanakkor rengeteg élménnyel, emlékkel, tudással gazdagodtunk (itt az illusztráció: örömtől és vitalitástól kicsattanó diákok, valamint a programok sikerességéért és az elkísért gyerekek biztonságáért aggódó, némileg frusztrált pedagógusok). 😀

Köszönjük  a lehetőséget és a szervezést! Szuper volt!

 

Tóth Viktor

 

 

 

 

 

 

 

 

Szeptember elején olvastuk a felhívást a Pécsbányai Közösségi ház pályázatáról. Készítsünk minikertet , és használjunk régi edényeket az ültetéshez.
A szülők segítségével előkerült dézsa, fazék, régi tál.
Közösen ültettek bele a növényeket az iskola udvarán, díszítettük kaviccsal, kis figurákkal. toboz templommal.
A Gesztenye Liget Fesztiválon október 9-én volt az eredményhirdetés.
A legsikeresebb “Piros fazék” kompozíciónkat a zsűri 3. hellyel jutalmazta, de mindegyik alkotás dicséretet kapott.
Az alsós udvart szeretnénk később ezekkel a minikertekkel.

2021. 10. 10-én, vasárnap Mohácson rendezték meg az asztalitenisz Diákolimpia megyei döntőjét.

Hatalmas öröm számunkra, hogy a 3-4. korcsoportos fiúk versenyében ifjaink, Csete Donát, Halmosi András, Vinter Márton, valamint tartalékosként Sónyák Péter elhódították a megyei győzelemért járó aranyérmet.

Vár rájuk az országos döntő februárban! Nagyon szorítunk!

Az idén ősszel is megvalósult iskolánkban a papír és kupakgyűjtés programja.

Büszkék lehetünk diákjainkra a sok-sok összegyűjtött kilogrammért.

Hálásak vagyunk minden egyes résztvevőért, köszönjük a szép eredményekből aktívan részt vállaló tanulóink munkáját, példamutató hozzáállásukat.

 

Eredmények az alábbi táblázatban:

Papírgyűjtés

 

Október 2-án került megrendezésre Algyőn a társastánc országos bajnokság D osztályban. A versenyen iskolánk diákja Sovány Zsombor ( 9.f ) junior II. kategóriában 6. helyezést ért el táncpartnerével.
Az eredményhez gratulálunk és további sikeres versenyzést kívánunk!

Állatok hete az óvodában

Október 4-e Assisi Szent Ferenc ünnepe. Nagycsoportosainkkal ilyenkor felkeressük a Szent Ferenc szobrot, ahol hálát adunk és köszöntjük az állatok védőszentjét.

1931 óta ez a nap az Állatok Világnapja is. Ebből az alkalomból óvodánkba látogattak a Mancs Rancs szelíd, gyerekekhez szokott állatai. Simogattunk vicces kecskét, bolyhos macskanyulat, vak pónit, óriási kutyust és pihe-puha alpakákat is.

Zöld óvodaként hisszük, hogy az élménynyújtás, tapasztalatszerzés, játékos tevékenykedtetés a legjobb módszer arra, hogy a gyerekek az állatokkal közeli kapcsolatba kerüljenek, ezáltal kialakuljon bennük a feltétel nélküli szeretet, a gondoskodás és az állatvédelem igénye.

 

A Csipkefa Gyermekkönyvtárban kiállítás tekinthető meg a képzőművészeti tagozat tanulóinak munkáiból

ALKOTÓK:

Benkő Luca, Csányi Léna, Dobler Anna, Erőss Bíborka, Gaál Zsombor, Horváth Fülőp, Horváth Hanna, Huber Tamás, Jancsik Anna, Keresztesi András, Kollár Szonja, Köhler Boróka, Makra Hanna, Mayer Zoé, Mózes Csenge, Lénárd Luca, Lukáts Benedek, Ordós Boglárka, Páprádi Domonkos, Pfaff Lili, Pilgermájer Ádám, Pilgermájer Panna, Takács Luca, Terjánszky Liliána, Turcsányi Emese, Turi Kamilla

A kiállítás 2021. november 30.-ig tekinthető meg.