A MŰVÉSZETI ISKOLA ELNYERTE AZ AKKREDITÁLT KIVÁLÓ TEHETSÉGPONT CÍMET

A Szent Mór Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gimnázium a 2023/2024. évi akkreditációs folyamatban való részvétele eredményeként helyi (intézményi/települési) hatókörű, Akkreditált kiváló tehetségpont címet nyerte el zenei- és képzőművészeti területeken.

Iskolánk rutinos, felsőbb éves növendékei hangszeres bemutatót tartottak első osztályos tanulóinknak.

 

Szent Mór Iskolaközpont kórusai a Pécs Cantaton

A 2010-es Pécs Cantat, a 2015-ös Európa Cantat után újra a kórusok éneklése töltötte be a város főterét, belvárosát. Ennek keretében a Szent Mór Iskolaközpont kórusai is felléptek. Elsőként A Kicsinyek kórusa és a Felsős nagykórus diákjai énekeltek, közreműködött Stangl-Bokor Viktória és Szabó Gabriella Eszter, akinek kórusművét is előadtuk. Kis számú, de szépen éneklő csapat képviselte iskolánk Vegyeskarát. A Hild udvarban vidám hangulatú szereplésünket lelkesen fogadta a közönség, akikkel műsorunk végén egy közös kánont énekeltünk. Ismételten megtapasztalhattuk az együtténeklés örömét, reméljük lesz folytatása ennek szép hagyománynak!

 

Kicsinyek kórusával a Zene Házában

Az egész éves szorgalmas kórusmunka jutalmaként a Kicsinyek kórusa Budapestre utazott. Úti célunk a Zene háza volt, ahol alsó tagozatosoknak szóló értékes zenepedagógiai foglalkozásokon vettünk részt. Ennek keretében végigjártuk ezt a gyönyörű épületet, sőt rejtett zugaiba, a back stage-be is betekintést nyerhettünk. Az állandó kiállításon interaktív módon lehettünk részesei a zenetörténeti korszakok megismerésének.. A zenepedagógiai teremben különleges hangszerekkel muzsikáltunk, dallam-, és ritmuselemekkel kreatív zenei produkciót hoztunk létre.

Örömteli találkozásunk volt egykori Szent Móros diákkal, Budavári Veronikával a Néprajzi Múzeum munkatársával. Veronika és kollégája vezetésével megcsodálhattuk a világ számos pontjáról összegyűjtött kerámiákat. A Néprajzi Múzeum tetejére felsétálva fantasztikus panoráma tárult elénk. Természetesen kórus lévén nem maradhatott el az éneklés sem, így a múzeum előtt egy rögtönzött kis műsorral köszöntük meg a kedves fogadtatást.

Ottlétünket egy önfeledt játszótéri kaland tette még vidámabbá.

Öröm volt ez a nap, igazi ajándék mindannyiunk számára!

Pünkösdi kirándulásunkra gyönyörű időben került sor, múlt szombaton. Kővágószőlősről indultunk, útba ejtettük a Jubileumi keresztet, megpihentünk a Babás-szerkövek tövében. Felkapaszkodtunk a Sas-fészken keresztül a Zsongor-kőre, ahonnan csodás kilátás tárult elénk dél felé. Érintettük a Pálos-kolostor romjait, majd az Éger-tető következett. Túránkat az Éger-völgyi tónál zártuk. Móros csapatunkat Szent Margitos és Árpádos résztvevők is erősítették. Következő alkalmunkra is szeretettel várjuk a szabadba vágyókat!

Április 27-én rendezték meg a Sakk Diákolimpia Országos Egyéni Döntőjét a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen.

A fordulók között szünet nélkül, folyamatos párosítással egész nap zajlott a 7. fordulós svájci rendszerű verseny (gondolkodási ideje 15-15 perc + lépésenként 5-5 mp bónuszidővel). Az ily módon rendhagyó szervezés (a korábbi két nap / 9 forduló helyett, idén egy nap / 7 forduló) a standard játékhoz szokott versenyzőknek igen nagy igénybevételt jelentett. A csökkentett fordulószám miatt sok azonos pontszám született.

B. Garai Lehel 9.G tanuló holtversenyben a 12-18. (Buchholz számítás alapján a 16.) helyen végzett.

Ezzel egy helyet javított az országos mezőnyben. Megemlítendő Lehel 5. fordulós szép remije a mezőny 1. helyen kiemelt FIDE Mester (FM) játékosa ellen, melyben nyerő állását, az idő szorítása miatt, végül döntetlenre rontotta.

12.-es diákjaiktól búcsúztunk

2024. május 3-án, pénteken délután elballagtak végzős diákjaink. Az utolsó osztályfőnöki óra, a tizenegyedikesek által átadott virág és tarisznya, lélegzetelállítóan szép díszítés a termekben, folyosókon, kapuban, a diákok sorfala jelenvalóvá tette: valóban búcsúzniuk kell. Dobszóval, énekkel, kicsik-nagyok sorfala közt vonultunk át a Székesegyházba, égi támogatással, az egész napos eső is elállt. Szülőkkel, vendégekkel közösen vettünk részt a szentmisén, majd az ünnepélyen a 11.-esek zenedarabokkal kedveskedtek: Heidl Márton zongorán, Gaál Botond gitáron játszott, majd Hires Kincső, Budavári Mária és Marton-Bódi Anna tolmácsolták a ballagtatók gondolatait.

A tizenkettedikesek nevében Ambrus Ágnes, Kovács Dorka, Fejér Benedek búcsúztak.
A jutalmakat most többen is átvehették. Az iskola örökös jó tanuló, jó sportolója díjat Draxler Alexia vette át. A Máltai Szeretetszolgálat karitatív szolgálatért alapított elismerését Huszta Rékának ítélték. Művészeti Iskolánk Csontváry-díját Köntös Noéminek adományoztuk.

A Szent Mór-díjak bronz fokozatát a következő tanulók vehették át: BaloghDóra, Benke-Somorjai Dávid, Gergely Anna, Huszta Csaba, Mazák Mihály, Stauróczky Anna, ezüst fokozatát Fábián Szabolcs, Fejér Benedek, Kovács Dorka, Nagy Márk Milán, Várdai Lajos. A Szent Mór-díj arany fokozatával Ambrus Ágnes és Müller Albert sokéves munkáját jutalmaztuk. Albert emellett a művészeti iskola Kodály-díját is elnyerte.

Husztáné Lovasi Krisztina főigazgató-helyettes asszony beszéde mélyen meegérintett mindannyiunkat:

„Kedves 12.f és 12.g! Kedves Fiatalok!
Három dolog jut most eszembe a tegnap, a ma és a holnap. Fogalmazhatnék úgy is, hogy ami most eszembe jut, azok az emlékek, a pillanatok és az álmok. Igazából ez mind ugyanaz, mert ami tegnap holnap volt, az ma a jelen, vagy ami ma a holnapot jelenti az holnapra már ma lesz és a most holnap már tegnappá szelídül és emlékké válik. Kicsit bonyolultnak hangzik, igaz? De ez történik velünk nap mint nap, folyamatosan, úgy, hogy szinte észre sem vesszük. Vannak azonban pillanatok, amikor belénk hasít a felismerés, hogy ez a pillanat most fontos és mindjárt elmúlik, pedig mi nem akarjuk elengedni. Ez a pillanat is ilyen, egy megismételhetetlen most. A ti eddigi egész életetek a szüleitek szemében egyetlen mostba sűrűsödik. A most egy varázslatos szó, mert tulajdonképpen mindig most van.”

KÉPGALÉRIÁÉRT KATTINTSON

MÉG TÖBB KÉP ITT

Tájfutás országos eredmények

Rövidtáv
Lipp Kornél 4.b – 14. hely
Serbán Áron 8.c – 4. hely
Fóris Bence 7.b – 52. hely
Benke-Somorjai Dávid 12.f – 1. hely
Görföl Ráhel 5.a – 19. hely
Obert Eszter 7,a – 36. hely
Révai Anna 12.f – 27. hely

Váltó
Benke-Somorjai Dávid 12.f – 3. hely

Rövidített táv
Lipp Kornél 4.b – 12. hely
Serbán Áron 8.c – 16. hely
Fóris Bence 7.b – 41. hely
Benke-Somorjai Dávid 12.f – 2. hely
Görföl Ráhel 5.a – 15. hely
Obert Eszter 7.a – 36. hely
Révai Anna 12.f – 24. hely

Projektnap Budapesten

Idén a nyolcadik évfolyamon az utolsó kötelező olvasmány Berg Judit: Az őrzők című ifjúsági regénye volt. Ehhez kapcsolódva a 8.c osztály egy egész napos budapesti projektnapon vett részt.
A program szerint a regényben szereplő helyszíneket járta be az osztály: először a Sziklakórházat nézték meg egy történész fiatalember idegenvezetésével, majd a Mátyás-templomban keresték a regényben fontos szerepet kapott falfestményeket, üvegablakokat, oszlopfőket, stallumokat, múzeumi tárgyakat. Az elmaradhatatlan fagyit szintén a regényből jól ismert Ruszwurm cukrászda előtt nyalták el a gyerekek, majd a Parlamentben várta őket egy kamaszokra szabott idegenvezetés. Külön érdekesség volt, hogy délután 4 órakor a Parlament kupolacsarnokában egészen közelről nézhették végig a koronaőrség levonulását.
A helyszínek bejárása után volt szabadidő is, amikor feladatlap segítségével kellett a Várnegyedben épületeket, szobrokat keresni, eljutni egyik helyszínről a következő találkozópontra.
Nagy élmény volt maga az utazás is, hiszen a nyolcadikosok az utolsó napjaikat töltik ebben az osztályközösségben.

„Ha egy nagy tér közepén tenger gyerek állna,

Közöttük az anyukám mégis rám találna”

Május 7-én ünnepi köszöntésre hívtuk az édesanyákat és a nagymamákat a Belvárosi templomba. Az anyák napi műsor az óvodás csoportok csupaszív verses, dalos összeállításával kezdődött, majd a Művészeti Iskola pedagógusai és növendékei énekeltek, fuvoláztak és gitároztak a meghatott közönségeknek. Tovább emelte a jeles alkalom hangulatát az orgonakíséret mellett felcsendülő Ave Maria Benke József előadásában. A meghitt eseményt Kovács József püspöki titkár bölcs gondolatai zárták. A családok áldással kísérve, szívükben szeretettel tértek haza otthonaikba.