November végén hivatalos online próbanyelvvizsgát szerveztünk angol nyelvből gimnazistáink számára. Az Euroexam vizsgára – különleges felkészítő alkalmak után – 29 diák jelentkezett: Az öt 9.-es B1 és B2 szinten, a 10.-esek B2 szinten; a 11-12.-esek B2 és C1 szinten vizsgáztak. A többség írásban, de az elszántabbak szóban is kipróbálták tudásukat. Nagyjából 75%-ban sikeresek lettek volna a vizsgák, és aki belevágott, mind azt mondta, hogy fontos tanácsokat, részletes kiértékelést kapott a vizsgáztatóktól, és tanult a vizsgahelyzetből. A próbatétel megerősítette őket a nyelvtanulás folyamatában.

Kezdetét vette a hittel, reménnyel teli várakozás időszaka az óvodában. Közösségünk az aulában tartotta a gyertyagyújtást. Óvodánk nagy adventi koszorúja köré kerültek a csoportok saját készítésű kis koszorúi az ünnepi asztalon.

Kajtár Edvárd atya Máriáról, Jézus édesanyjáról beszélgetett a gyerekekkel és a Bibliából felolvasta az Angyali üdvözletet, majd meggyújtotta az első gyertyát.

A koszorúk megáldása után énekléssel, imádsággal és fénnyel a szívünkben tértünk vissza a csoportjainkba.

KÉPGALÉRIA

A pécsi Szent Mór Katolikus Óvoda közössége is bekapcsolódott a Katolikus Pedagógiai Intézet által meghirdetett programsorozatba, mely az 52. Eucharisztikus Kongresszus előkészítéséhez nyújt lelki hátteret. A programsorozat célja, hogy a gyermekek élettani sajátosságait figyelembe véve, közös élmények biztosításával támogassa a hitben való elmélyülést. Jó lehetőség ez arra is, hogy a gyermekek és a felnőttek közös tevékenységei segítsék az Isten iránti szeretet növekedését.

Az idei esztendő sajátossága, hogy a Szentírás idézeteihez kapcsolt programok, közös cselekvések nagy átgondolást, kreativitást igényelnek az óvodapedagógusok részéről, hisz a járványügyi helyzet sok esetben megköti kezünket. Fontos feladatunk, hogy e nehéz helyzet ellenére egységben tartsuk közösségünket, még ha testi távolságtartásra is kényszerülünk.

Az evangéliumi gondolatok elmélyítésében, személyesebbé tételében Kajtár Edvárd atya segítette nevelőtestületünket.

Október: „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, s én benne, az bő termést hoz. Hisz nélkülem semmit sem tehettek.” (Jn 15,5)

A kiscsoportosok dugónyomdával, festéssel készítettek szőlőfürtöket és színes leveleket.

Középső- és nagycsoportunk padlókép alkotásával is feldolgozta az evangéliumi részletet.

A Csillag csoport ellátogatott a PEM Látogatóközpont kertjében lévő csodálatos szőlőtőhöz, ahol a püspökségi kertész szeretettel mesélt a növényről való gondoskodás menetéről, és lemetszett hajtásokkal lepte meg a gyerekeket.

Lelki percek keretében mind a négy csoport elkészítette a saját, keresztet formáló szőlőtőkéjét, melyet közösen, az óvoda aulájában állítottunk ki, ahol a szülők is megcsodálhatták. A tartalmas program zárásaként a családokat gyermekük munkájával és az evangéliumi idézettel ajándékoztuk meg.

November: „Én vagyok az égből alászállott, élő kenyér. Aki e kenyérből eszik, örökké él.”       (Jn 6,51)

Ebben a hónapban a búzával ismerkedtek a gyerekek. A legkisebbek kalászból nyert búzaszemeket vetettek, majd megfigyelték, hogyan sarjad új élet a magokból. Gondoskodó szeretetük napról napra növelte az apró hajtásokat. A nagyobbak játszottak, barkácsoltak a gabonával és az őrlést is kipróbálhatták. A szorgos kezecskék csoportonként kis cipót dagasztottak. A megkelt tésztákat összefonva sütöttük meg annak jelképeként, hogy Isten búzaszemeiből egyetlen kenyér lesz.

A következő hónapokban is folytatjuk a felkészülést!

KÉPGALÉRIA

 

Iskolánk 25 éves jubileumára “Múltidéző” címmel válogatásokat közlünk képzőművészeti tagozatunk archivumából.

Itt látható az első bemutatónk

 

 

Új tubánkat láthatjuk, és hallhatjuk Grecsanyinov: Tréfa c. darabját, Horváth Márk előadásában.

 

A középiskolásokat érintő online tanulás újra távolsági együtt zenélésre buzdította a Ritmusvarázs Ütőegyüttes tagjait. Az elmúlt héten kamerák elé álltak, hogy bebizonyítsák a kamarazenélés fontos örömforrás számukra. Ezúttal egy ritmusjáték született háztartási eszközökre. Bízunk benne, hogy e rövid videó minden néző számára felderíti a borús hétköznapokat.

Kedves Szülők!

A képre kattintva be lehet lépni, és kitölteni a jelentkezéssel kapcsolatos online adatlapot!

Kedves Szülők! Kedves érdeklődő Diákok!

Iskolánk 9. évfolyamában az idegen nyelvi csoportokba való besoroláshoz minden tanulónak az első idegen nyelvéből írásbeli szintfelmérőn kell részt vennie. Ezt a feladatsort a szóbeli felvételi elbeszélgetés napján írhatják meg.

A nyelvi orientációt választó tanulók a szóbeli felvételi elbeszélgetés során, idegen nyelvi társalgást is folytatnak.

A sikeres felkészüléshez szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi feladatsorokkal:

Angol nyelvi szóbeli témák

Angol nyelvi írásbeli felvételi segédanyag

Angol nyelvi felvételi próbateszt

Nyelvi felvételi kérdések – német

Német nyelvi felvételi próbateszt