Rólunk

 

P

écs belvárosában található az egykori Püspöki Énekiskola jogautódjaként, 1995-ben alapított katolikus iskola, amely azóta egy 3 – 18 éves korig folyamatos  nevelést és oktatást biztosító komplex intézménnyé fejlődött; mai neve:

Címerünk a püspöki alapítást és a tudás átadásának biztosítását szimbolizálja:

Az általános iskolában hangsúlyozzuk az alapképzés fontosságát. Kisiskolás diákjainkat együttműködő tanító- párok és családias napközi várja. A leendő elsőseink „Iskolanyitogató” programjainkon ismerkedhetnek meg a légkörrel, tanítókkal.

Fontos számunkra, hogy diákjainkat az érettségiig elkísérjük, ezért indítottuk el 2012 szeptemberétől a négyosztályos gimnáziumi oktatást. Ide általános iskolát végzett tanulóinkat várjuk, illetve azokat a pécsi és vidéki diákokat, akik szívesen tanulnak egy általánosan képző, katolikus keresztény szellemiségű, a művészeti képzést is biztosító iskolában. A távolabbról érkezőknek a városban kollégiumot biztosítunk.

A

Pécsi Egyházmegye fenntartásában lévő iskolánkban a hitélet nemcsak a hittanórákon jelenik meg, de a lelki napok, rendszeres iskolai szentmisék, reggeli rövid elmélkedések és papok állandó jelenlétével mindennapjainkat átszövi. Közösségteremtő erő még a kirándulások, mesetábor, Szent Mór napok, túratábor, 24 órás sportnap, zarándoklatok.

Alapítványunk rászoruló diákjainkat segíti, programokat támogat, legkiemelkedőbb diákjaink számára tanulmányi ösztöndíjat is biztosít.

A művészeti képzés a teljes személyiség kibontakozását ösztönzi. Minden tanulónk részt vesz  zenei-, ill. képzőművészeti képzésben, amely 3 – 8. évfolyamig kötelező jelleggel került az oktatási folyamatba.

Az első két tanítási évben a képző tagozatos gyerekek „belekóstolnak” forgó rendszerben az iskola művészeti kínálatába, majd grafika, festészet, kerámia kézműves tanszakok közül választhatnak.

Zenei tagozatos tanítványainknak első osztálytól biztosítunk lehetőséget a hangszertanulásra: zongora, hegedű, gitár, gordonka, fuvola, furulya, klarinét, szaxofon, ütő, rézfúvós, amely mellett választható a magánének is. A zenei előképző ill. a szolfézs – kötelező tárgyai a zenei művészeti képzésnek. Társas zenélésre kórusaink (Kicsinyek Kórusa, Felsős Nagykórus, Vegyeskar), zenekaraink (Rézangyalok Rézfúvós Zenekar, Ében Fafúvós Együttes, Vonószenekar, Ritmusvarázs Ütőegyüttes), és kamarazene csoportjaink is várják a gyerekeket.

Iskolánk művészeti képzésére (zenei ill. képzőművészeti szakokra) nemcsak a Szent Mór Iskolaközpont tanulóit várja, hanem külsős diákokat is fogad.

Művészeti versenyeredményeink alapján büszkék vagyunk tanulóinkra, tanárainkra, kórusainkra és zenekarainkra, akiknek köszönhetően már számos országban ismerik – és elismerik – a Szent Mór Iskolaközpont színvonalát.

A kezdetben szerény anyagi keretek között működő iskola az utóbbi években hatalmas fejlődésen ment keresztül a fenntartó Pécsi Egyházmegye és az országos támogatások eredményeképpen. Meglévő épületeink teljes felújítása és „újrafelszerelése” nagy lépés volt a jövő felé, nem beszélve a nemrég elkészült tornacsarnokunkról ill. új óvoda épületünkről. Így aki hozzánk iratja be gyermekét, biztos lehet abban, hogy a nevelés és oktatás magas színvonala mellett igényes és eszközeiben is nagy lehetőségeket biztosító intézményt választott.

 

 

Végzett diákjaink véleménye az iskoláról:

„A művészeti oktatás az iskola keretein belül hatalmas előny. Mostanában döbbentem rá, hogy én ismerek még egy nemzetközi nyelvet, a zene nyelvét.”
Abai Anna BME

[/quote]

„Orvostanhallgatóként nyugodtan mondhatom, a Szent Mórból bárhova el lehet jutni. Ez egy kis iskola, így a tanár-diák kapcsolatok is sokkal személyesebbek, mint bármely más nagy intézményben. És görcsölni sem kell az állandó bizonyítás miatt. A tanulás öröméért lehet tanulni, megértettem, hogy állandó versengés nélkül is lehet az ember sikeres. Itt olyan barátságokra tettem szert, melyek a mai napig meghatározzák az életemet.”
Tóth Borbála PTE-ÁOK

„A Szent Mór számomra azt a helyet jelentette, ahol nem csak tudást, de értékekre való nevelést is kaphattam a tanáraimtól. Megtanulhattam megfogalmazni a véleményemet és kiállni az értékrendemért. A Szent Mór azt a helyet jelentette számomra, amely lehetőséget adott elsajátítanom mindent, ami szükséges volt ahhoz, hogy Pécsett a pszichológia szakon tanulhattam.”
Nagy Margaréta PTE-BTK