Rólunk

Szent Mór Iskolaközpont

Nevelés, művészet

P

écs belvárosában található a Szent Mór Iskolaközpont; óvoda, általános iskola, művészeti iskola és nyolc- és négyosztályos gimnázium.

Az általános iskolában hangsúlyozzuk az alapképzés fontosságát. Kisiskolás diákjainkat együttműködő tanító- párok és családias napközi várja. A leendő elsőseink „Iskolanyitogató” programjainkon ismerkedhetnek meg a légkörrel, tanítókkal.

Fontos számunkra, hogy diákjainkat az érettségiig elkísérjük, ezért indítottuk el a nyolcosztályos gimnázium mellett 2012 szeptemberétől a négyosztályos gimnáziumi oktatást. Ide általános iskolát végzett tanulóinkat várjuk, illetve azokat a pécsi és vidéki diákokat, akik szívesen tanulnak egy általánosan képző, katolikus keresztény szellemiségű, a művészeti képzést is igény szerint biztosító iskolában. A távolabbról érkezőknek kollégiumot biztosítunk. Osztályaink kis létszámúak. A 2012-es tanévtől kezdődően nyolcosztályos gimnáziumi osztályt már nem indítunk el.

A

Pécsi Egyházmegye fenntartásában lévő iskolánkban a hitélet nemcsak a hittanórákon jelenik meg, de a lelki napok, rendszeres iskolai szentmisék, reggeli rövid elmélkedések és papok állandó jelenlétével mindennapjainkat átszövi. Közösségteremtő erő még a kirándulások, mesetábor, Szent Mór napok, túratábor, 24 órás foci nap, zarándoklatok.

Alapítványunk rászoruló diákjainkat segíti, programokat támogat, legkiemelkedőbb diákjaink számára tanulmányi ösztöndíjat is biztosít.

A művészeti képzés a teljes személyiség kibontakozását ösztönzi. Minden tanulónk részt vesz vagy zene-, vagy képzőművészeti ágban.

Az első két tanítási évben a képző tagozatos gyerekek „belekóstolnak” forgó rendszerben az iskola művészeti kínálatába, majd grafika, festészet, kerámia kézműves tanszakok közül választanak.

Zenei tagozatos tanítványainknak első osztálytól biztosítunk lehetőséget a hangszertanulásra: zongora, hegedű, gitár, gordonka, fuvola, furulya, klarinét, szaxofon, oboa, ütő, rézfúvós, magánének, zenei előképző, szolfézs. Társas zenélésre kórusaink, zenekaraink és kamarazene együtteseink várják gyerekeinket (rézfúvós, fafúvós, vonószenekar, valamint ütő és gitár együttes).

Művészeti iskolánk nemcsak a Szent Mór Iskolaközpont tanulóit várja, hanem külsős diákokat is fogad.

Tanítványaink az elmúlt 5 évben nemzetközi versenyeken zenei ágban 6 dobogós helyet értek el, képző tagozatosaink 16 díjat hoztak. (Pl: Riva del Garda, a Grazi és a Pécsi kórusverseny, Nemzetközi Gyermek Képző és Iparművészeti pályázaton: 12 arany, 3 ezüst és 4 bronz díj.) Országos és megyei versenyeredményeink is számosak.

Végzett diákjaink véleménye az iskoláról:

 

„A művészeti oktatás az iskola keretein belül hatalmas előny. Mostanában döbbentem rá, hogy én ismerek még egy nemzetközi nyelvet, a zene nyelvét.”
Abai Anna BME

„Orvostanhallgatóként nyugodtan mondhatom, a Szent Mórból bárhova el lehet jutni. Ez egy kis iskola, így a tanár-diák kapcsolatok is sokkal személyesebbek, mint bármely más nagy intézményben. És görcsölni sem kell az állandó bizonyítás miatt. A tanulás öröméért lehet tanulni, megértettem, hogy állandó versengés nélkül is lehet az ember sikeres. Itt olyan barátságokra tettem szert, melyek a mai napig meghatározzák az életemet.”
Tóth Borbála PTE-ÁOK

„A Szent Mór számomra azt a helyet jelentette, ahol nem csak tudást, de értékekre való nevelést is kaphattam a tanáraimtól. Megtanulhattam megfogalmazni a véleményemet és kiállni az értékrendemért. A Szent Mór azt a helyet jelentette számomra, amely lehetőséget adott elsajátítanom mindent, ami szükséges volt ahhoz, hogy most Pécsett a pszichológia szakon tanulhassak.”
Nagy Margaréta PTE-BTK