12
MáRC
2019

A szabaduló szoba

A hallgatók szolgálatában – Új terekkel bővült a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola (Pécsi Egyházmegye)

2019. február 22-én mi is ott voltunk a Hittudományi Főiskolán  újonnan elkészült szabaduló szobában. Egy ünnepség keretében vettünk részt ezen az alkalmon. A program nagyon izgalmas volt.

Különböző feladványokat kellett megfejtenünk. Majdnem minden rejtély megoldása a Bibliában megtalálható volt. Ahhoz, hogy mindent kitaláljunk, a csapatmunka volt a legszükségesebb. Volt, hogy egymást kellett navigálni, volt, hogy együtt számoltunk fejben. De a legnagyobb élmény az volt, hogy senki nem adta fel. Közben ketten is interjút kértek tőlünk.

Eleinte fogalmam se volt arról, mi is az a szabaduló szoba. Persze voltak elképzeléseim, de amikor beléptem, minden egészen más volt. A szoba közepén egy hatalmas piramis állt, az oldalán mindenféle hieroglifával. Körben a falon bibliai idézetek álltak, amik a megoldáshoz valamiféle segítséget nyújtottak. Ott volt József eladása, a Tíz Parancs és a manna eső. Volt még a teremben egy fadoboz, amiből egy zsineg állt ki, és azzal kellett összekötni bizonyos írásjeleket. Azt sem tudtuk, hogy mit kell csinálnunk, és főleg nem, hogy hogyan. Így párokra bomlottunk, és szétosztottuk a feladatokat. A piramison volt egy ajtó, amin ha bementem, találtam egy botot, amire számok voltak vésve. Utóbb kiderült, hogy azok a számok kellettek a zárak kinyitásához. Volt még a piramisban egy labirintus, amin egy korongot kellett egy mágnessel egy lyukba bejuttatni. Nagy nehezen végül sikerült kinyitni a fadobozt, amiben találtunk egy pici mérleget, egy UV lámpát és 32 darab tíz fillérest. Le kellett mérnünk 20 darab tíz fillérest, ahhoz, hogy megkapjunk egy számot, ami szintén az ajtó zárját nyitotta. Ahhoz, hogy ezeket a számokat használni tudjuk, a már említett fali idézeteket használtuk. Az ajtón összesen három zár volt, amiből kettőt sikeresen kinyitottunk, ám a harmadikkal meggyűlt a bajunk. Nem tudtuk mire kell használnunk az UV lámpát, ezért elkezdtünk véletlenszerűen világítani vele. Mígnem egyszer csak észrevettük, hogy az ajtófélfán a hiányzó számok voltak. Sikerült kinyitni. Összesen még két szoba volt,  amit meg kellett oldanunk. Az időnk nagy részét felhasználtuk az első szobából való kijutáshoz, így csak két percünk maradt a második szobára. Gyorsan kellett cselekednünk. Az utolsó kulcsot kis véletlen segítségével hamar megtaláltuk. A fiatal hölgy, aki elmagyarázta a játékszabályokat, meglepődve jött be, hogy hogyan csináltuk, hiszen a zárhoz szükséges számokat csak a többi rejtvény megoldásával kaphattuk volna meg. Ezen jót nevettünk, de azért megoldottuk a megoldatlan feladatokat is, mert kíváncsiak voltunk rájuk.

Köszönjük a lehetőséget!

A 11. g diákjai