26
OKT
2017

A „szentmórosok” Szent Mór napi ünnepi eseményei

Szent Mór püspök, iskolánk névadója ünnepnapján méltó és emlékezetes események résztvevői lehettünk. Még az időjárásért felelős illetékesek is kitettek magukért, és csodálatosan szép, derűs, színes nap kerekedett belőle. Hálánk jeléül az alsósokkal már reggel 8-kor kezdtük szentmisén dicsőíteni az Urat azért, hogy Szent Mórt is megteremtette:

„Örvendezzünk, mindnyájan az Úrban, ünnepi napot ülvén Szent Mór püspök tiszteletére. Kinek ünnepén örülnek az angyalok, és dicsőítik az Istennek Fiát.” A kicsik gyönyörű éneke már a nap első ajándéka volt. Ezt a szentmisét a Papnövelde úti épület csodálatos kápolnájában tartotta Kajtár Edvárd atya, a Székesegyház plébánosa. Köszöntőjében és prédikációjában sokat emlegette történelmünket, és nagyon jó volt hallgatni a szép gondolatokat Szent István királyunkról, Szent Imre hercegről és Szent Mórról, akiknek élete a magyar  kereszténység fölemelésében szorosan összefonódott. Sok pécsi vonatkozása is volt a mondandójának, hiszen akkortájt épült meg az első pécsi  bazilika, amelynek 1036-ban lett  püspöke Szent Mór bencés szerzetes. A gyerekek könyörgésében ismét említésre került, hogy örülünk annak, hogy ebbe az iskolába járhatunk, és hogy elődeink példája nyomán saját magunk és egymás lelki életének alakítói lehetünk.

A következő esemény méltó folytatása volt a szentmisének. Soós Andrea emlékére rendezett Szentírás olvasási bemutatót tartottak a 3 – 4. évfolyam osztályai. A szépen kiválasztott idézetek előadóit oklevéllel jutalmazták.

A Pécsi Püspökség közös kincseinek megismerésével folytatódott a nap. Megyéspüspökünk igen nagy gonddal építtette ki templomaink, múzeumaink igazán korszerű, érdekes és interaktív bemutatási lehetőségeit. Ezeket most sokan elsőként élvezhettük a Szent Mór napi „ajándékok” között. Mindezekről pontos tájékoztatást láthatunk a Pécsi Egyházmegye honlapján.

Először a Gyertyaszentelő Boldogasszony templom (Dzsámi) ún. sétálólapos bejárására érkeztek tanulóink. A nyomtatott, tájékoztatást és feladatokat tartalmazó igényes kivitelű „sétálólap” kiosztása után végigjárták a templomot, fontos dolgokat tudtak meg annak történetéről, majd a föld alatti temetkezőhelyeket is meglátogatták.

A Szent Péter és Szent Pál Székesegyház játékos megismertetését szolgálja az ún. Bábos bejárás. Kicsinyeink egy kis griffmadár fióka „szájából” hallhatták a tudnivalókat, és zseblámpával a kezükben kereshették a Noé bárkájáról megszökött, a Székesegyházba bemenekült állatkák képeit, domborműveit, szobrait. A vidám séta során gyík, oroszlán, sas, kígyó, szarvas, ló, pillangó, páva, szamár és több más mesebeli lény került „megvilágításra”.

A Szent Mór kápolna egy „mesélő képeskönyv”, amelyben Székely Bertalan festőművész alkotásai végigkísérik a kápolna névadója életének legendás mozzanatait. Minden „szentmóros” gyereknek illik ezeket jól tudnia, és ez a helyszín a tanulás legszebb lehetőségét nyújtja.

A néhány éve turisták számára is megnyitott dél-keleti torony megmászása is nagy attrakció. A 133 lépcsőn felfelé haladva a Székesegyház 3 harangját is megcsodálhatjuk amelyek a Szűz Mária, Szent Pál és Szent Ferenc nevét viselik. A magasból pedig lélegzetelállító panorámában és a püspökségi épületek „makettjeiben” gyönyörködhetünk.

A Kőtár is otthont nyújtott az interaktív, játékos megismerési lehetőségeknek. Itt óriás puzzle, kockakirakók, összerakható templom-makettek segítségével élvezhették a gyerekek a jól ismert játékok igazi, értékeket prezentáló hatalmas változatait.

A negyedikesek még a Püspöki Palotába is eljutottak, ahol végigjárhatták a Dóm térre néző keleti szárny reprezentatív szobáit, csodálhatták a gazdagon díszített berendezéseket, keresgélhették a szekreterek titkos rekeszeit, s láthatták a püspökökről készült festmények sorozatát is. Ezek után a kertbe juthattunk, ahol különleges növények, szökőkutak, szobrok, Zsolnay díszítmények között hallgathattuk volna a vízcsobogást, ha csendben lettünk volna. A közös kép elkészítése után a híres-nevezetes „Titkos alagút” várt ránk, amelyen keresztül borospincékbe, majd a Magtár látogató-központba jutottunk. Itt ért véget a csodálatos program, amelyet még sokáig fogunk emlegetni.

 

A cikket írta és a fotókat készítette: Gyöngyösi István

KÉPGALÉRIA