20
DEC
2017

Adventi kórusút Bécsbe


A 2016-os év Graz-i vendégszereplése után iskolánk kórusa az idei évben Bécsbe látogatott el Advent harmadik hétvégéjén. Nagy örömünkre szolgált, hogy az utat iskolánk fenntartója a Pécsi Egyházmegye 500,000 forinttal, egy, a Nemzeti Kulturális Alap által kórusok részére kiírt pályázat pedig 575.000 forinttal támogatta. Az utat a bécsi magyar közösséggel való kapcsolatépítésen és az osztrák-magyar közös történelem felelevenítésén túl azzal a céllal szerveztük, hogy egy fontos próbatétel és egyben felkészülés legyen diákjaink számára a tavasszal rájuk váró további külföldi megmérettetés előtt. (Áprilisban kórusunk egy másik pályázatnak köszönhetően Assissi-be utazik egy nemzetközi kórusfesztiválra és versenyre)

Az útra december 15 és 17. között került sor. A Bécs fele tartó úton kért fontos kitérőt tettünk: egyrészt Keszthelyre a Balaton Múzeumba, ahol előzetes egyeztetés után kipróbálhattuk a Helikoni verseny kórushelyszínét, másrészt Sümegre, ahol Barsi Balázs atya várt minket. Itt rövid imádság után, elénekeltük kedvenc kórusműveinket, majd az atya megáldotta az utunkat.

Bécsben 14.00 órára vártak bennünket a Balassi Intézetben, ahol a karácsonyváró ünnepüket szinesítettük kórusdarabjainkkal, karácsonyi énekekkel. Másnap délután a Collegium Pazmaneumban, a gyönyörű magyar kápolnában vettünk részt és énekeltünk a szentmisén, melyet Varga János atya celebrált.

A fellépések mellett természetesen jutott idő a városnézésre és kikapcsolódásra is. Ellátogattunk a Stefans dómba, a karácsonyi vásárba, a Természettudományi és a Szépművészeti múzeumokba. Az egyik legszebb élményünk a Hofburgban való spontán éneklés, egy rögtönzött flashmob volt.

Élményeinkről rövid képes beszámoló és a flashmobról készült video is megtekinthető.

                írta Tumpekné Kuti Ágnes


  TÁMOGATÓK:

       


KÉPGALÉRIA

A koncerteken elhangzott dalok felvételei

Grieg: Ave maris stella

Bárdos Lajos: Boldogasszony

Jesu dulcis memoria

O salutaris hostia

Saint-Saëns: Tollite hostias

Flashmob a Hofburgban