13
FEBR
2020

Bemutatjuk egy alkotó tanulónkat

Molnár Vince –  az 5.b osztályfőnöke – felfigyelt egy rendkívüli fiúra, aki mindig csendes, és nem a képernyőkön való időpocsékolás a hobbija. Wass Albert író többször csoportosítja az embereket, és a legértékesebbek közé tartoznak szerinte az alkotó emberek. Akik értéket, szépséget, örömet hoznak létre önmaguk és mások számára egyaránt. Bizonyára sok ilyen van közöttünk is, most egy riportot és képanyagot mutatunk be Kelemen Lőrincről.

  1. Mióta készítesz dolgokat, hogyan kezdődött?

Jó kérdés. A szüleim szerint már 1-2 éves koromban jellemző volt, hogy nem szerettem a kész játékokat, hanem mindig kitaláltam valamit. Amit csak lehetett felhasználtam, átalakítottam. Aztán 5-6 éves voltam, amikor egy boltban megláttam egy igazi kézifűrészt. Megvettük, kaptam hozzá balsafát és faragasztót, és elkészítettem az első fa játékaimat, pl. egy trónszéket a Playmobil figuráimnak, meg kisebb járműveket. Aztán Hosszúheténybe költöztünk, ott már több lehetőségem volt. Készítettem pl. a diófára egy kuckót, homokozót vagy egy fahidat a patak fölé az egyik barátommal.

Az eddigi leghosszabb munkám egy favázas PET palack hajó volt. Hetekig dolgoztunk rajta az unokatestvéremmel és végül sikerült vele vízre szállni.

  1. Miket szoktál csinálni, bemutatnád egy kicsit a munkáidat?

 Az eddig említetteken kívül főleg fa játékokat, tárgyakat, ajándékokat készítek.

Például lovakat, mert a lovaglás a másik hobbim, vagy például nemrég készítettem apukámnak egy mini láncfűrészt.

De a fő kedvenceim jelenleg az autók, csináltam már Ford Mustangot, most éppen egy Ford Ranger-ön dolgozom. Először kitalálom fejben, aztán rajzokat készítek. A modelleket rétegelt lemezből, a nagyobbakat általában fenyőfából készítem el. Egy ilyen darab kb. 1 hónapi munka.

  1. Ki segít, vagy mi inspirál?

Elég sok szerszámom van, fúró, elektromos fűrészek, csiszoló. Van egy műhelyem, nemrég fejeztük be apukámmal a felújítását. Segítenek a szüleim és a tanáraim is támogatnak. Így készült el pl. az egyik kedvenc munkám, a trójai faló, töri órára.

  1. Mik a terveid, céljaid?

Össze se lehet foglalni! Folyamatosan tervezek. A fával való dolgozás biztos, de sok mást is szívesen kipróbálnék. Remélem, egyszer több időm lesz és sok mindent meg tudok valósítani.

Pécs, 2020. február 12.

KÉPGALÉRIA