25
áPR
2024

Éneklő Ifjúság

A Szent Mór Iskolaközpont kórusai az Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyen

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA Ifjúsági Énekkari és Zenepedagógiai Szakbizottsága az idei évben is országszerte meghirdette az Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyét, melynek Pécsett a Kodály Zoltán Gimnázium ad otthont már sok éve. A Szent Mór Iskolaközpont Vegyeskara és Leánykara már évek óta rendszeresen részt vesz ezen a megmérettetésen. Idén a Kicsinyek Kórusa és a Felsős nagykórus is szerepelt. Mind a négy kórusunk arany minősítést kapott.

A Kicsinyek kórusa műsorából a zsűri kiemelte a szép kórushangzást és Szabó Gabriella Eszter: Déli felhők című művének kifejező előadását. Vezényelt Kopjár Anikó tanárnő, zongorán közreműködött Timkó János Pál. A kórusművek betanulását Sándorné Kiss Gabriella segítette.
Felsős nagykórusunk most először mutatkozott be a teljes 5. évfolyam, és néhány lelkes 6-7. osztályos tanuló részvételével. Nehéz és igényes műsorukkal kivívták a zsűri elismerését. A Fiúkar műsorszámaként énekelt P.Attaignant: Tourdion című művénél a szólót Éva László énekelte, hangszeren közreműködött Csányiné Imre Zsuzsanna, Kónya Attiláné, dr. Éváné Maczkó Judit, Stangl-Bokor Viktória, valamint 7. évfolyamos tanulók: Fatalin Zsombor és Kukai Kristóf. A kórust Haramzáné Murányi Anikó és Kopjár Anikó vezényelték, a zongorakísérő Timkó János Pál volt. A kórusművek betanulását Sándorné Kiss Gabriella segítette.

A Leánykar G. Verdi: Laudi alla vergine Maria című kórusművét adta elő. Legyőzve az intonációs nehézségeket, szép, igényes hangzást tudtak elérni. Karai József: Estéli nótázása nagy sikert aratott. A Leánykart Tumpekné Kuti Ágnes és Stauróczky Balázs vezeti.

A Vegyeskar Andorka Péter: Szent Imre miséjének Gloria tételének interpretálásáért különdíjat kapott. Papp Ágoston dicséretet kapott a zongorakíséretért, Gaál Botond 11. évfolyamos tanuló gitár játéka is segítette a szép előadást. A Vegyeskart Tumpekné Kuti Ágnes és Stauróczky Balázs vezeti.
Az Éneklő Ifjúság kórusmozgalom immár 90 éve hirdeti az együtténeklés örömét, követve Kodály Zoltán gondolatait, miszerint: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is. Nem sokat ér, ha magunkban dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk. Akkor mondhatjuk csak igazán: Örvendjen az egész világ!”

Szeretettel gratulálunk minden kórustagnak és a kórusvezetőknek!

Leave a Reply