09
JAN
2019

Lengyelországban járt a Vegyeskar

Dec. 8 – 11. között iskolánk Vegyeskara Lengyelországban járt.
Egy belső pályázaton nyertünk 500 ezer Ft-ot, ezzel elindult a tervezés.
Az utazásnak három célja volt:

csapatépítés
kórustábor-szerű intenzív gyakorlás
lelki élmény szerzés, a czestohowa-i zarándokhely megismerése

   Dec. 8-án 6-kor indultunk autóbusszal. 40 diák, Velner Eszter, Stauróczky Balázs, Kuti Ágnes, és Ulrichné Országh Mária, aki a lengyel nyelv ismeretével nagyon sokat segített nekünk, gördülékennyé tette a szervezést.

   Este 6 körül értünk Czestohowa-ba. Előzetes egyeztetés szerint a helyi katolikus iskola igazgatója Robert Jaczynski várt minket. Az igazgató úr segítségével megkaptuk a vacsorát, a szállást. Elintézte, hogy vasárnap 11-kor énekelhessünk a misén, és a szentmise után kaptunk egy ingyenes idegenvezetést. Egy pálos rendi atya vezetett végig minket a zarándokhelyen, és megmutatta a legfontosabb látnivalókat.

   Este a vacsora és a próba után a helyi katolikus rádióban élőben énekelhettünk a Szeplőtelen Fogantatás ünnepsorozat zárásán. A program után találkoztunk Marian Atyával, az egyetlen magyarul beszélő pálos rendi atyával. Az ő ajánlásával énekeltünk a czeshtohowai püspök atyának néhány kórusművet. A püspök atya örömmel fogadta műsorunkat, majd megáldott minket. Tantestületünk minden tagjának küldött egy gyönyörű fotót a híres Madonna – képről.

 

   Másnap korán indultunk Krakkóba, hogy találkozzunk egy lengyel katolikus iskola diákjaival. Nagyon kedvesen, kis üdítővel, süteménnyel, ajándékkal fogadtak minket. Először mi mutatkoztunk be, elénekeltük a műsorunkat, azután ők mutatták be iskolájukat szóban és egy filmmel.

   Úgy elbeszélgettük az időt, hogy csak kevés idő maradt Krakkó belvárosára. A külvárosi irgalmas rendi székesegyházban vártak bennünket a 18 órás szentmisén énekelni. Előtte még meg kellett vacsoráznunk, mert a zarándokhely étterme a mise előtt bezárt. A szentmise után kinyitották nekünk a magyar kápolnát, hogy megcsodálhassuk a gyönyörű mozaik képeket, amelyek magyar szenteket ábrázoltak, itt elmondhattuk és elénekelhettük imáinkat Magyarországért.

   Ezután a szállásunkat kerestük meg. Krakkótól kb. 30 km-re Kalwaria Zebridowska-n foglaltunk szállást. Másnap reggel indultunk haza. Utazásunk elérte célját, összekovácsolódott a kis csapat, sokat tanultunk, énekeltünk, imádkoztunk, szép helyeket láttunk.

Köszönet a Püspökségnek a pályázatért, ill. az iskola vezetőségének, hogy támogatta az utazásunkat.

A beszámolót  Tumpekné Kuti Ágnes készítette


VIDEO
A vendéglátók és a Szent Mór Kórus énekléséről