16
OKT
2019

Papp Miklós és Forgó György koncertje

Ahogy a meghívón már ígéretet tett Papp Miklós; iskolánk egykori tanulója, nem csak muzsikál,  hanem érdekes előadást fog tartani főleg a romantika korának néhány zeneszerzőjéről.

A hegedűművészet iránt elkötelezett fiatalember egy közeljövőben várható, Milánóban megrendezésre kerülő vizsgakoncert anyagát mutatta be a Szent Mór Iskolaközpontban. Egy koncepciózus előadás is hozzátartozik a feladatához, így a komplex műsor ajándék volt a Díszteremben szép számmal összegyűlt közönség számára.

A fantasztikus virtuozitást igénylő gyönyörű Bach Chaconne előadása után magyarázatot kaptunk arra, hogy miért a felsorolt zeneszerzők anyagából áll ez a koncert. Bachot játszani – a romantikában kezdődő, Mendelssohn nevéhez fűződő zenei kultusz megindításának az eredménye,
aki Lipcsében ugyanott, ahol Bach működött – mutatta be a zenei óriás legjelentősebb műveit. Így indította útjára a hangversenyéletben szokásos régi zenei bemutatókat. Mendelssohn viszont kapcsolatba került Joachim Józseffel és Johannes Brahmssal is az előadás szerint. Beethoven műveiről is szó került, és egy Liszt Ferencnél tett látogatásról. Aztán Schumann sem maradhatott ki a történetből – egyik sem; Robert és Clara egyaránt a zenetörténet meghatározó alakjai voltak, és a mai nap előadásának emberi közelségbe hozott főszereplői.

Az érdekes mesélés mellett pedig a műsorlapon látható összes zenemű elhangzott Papp Miklós hegedű- és Forgó György zongorajátékában.

A koncert végén a szervező Sándorné Kiss Gabriella szép virágcsokrot kapott, amelynek átadása megható pillanat volt.

Szívesen látjuk és halljuk továbbra is volt tanítványainkat, akikre büszkék lehetünk.

KÉPGALÉRIA
Gyöngyösi István fotóiból