06
DEC
2018

Mikulás az alsósoknál

A  Hunyadi úti kisiskolások az 5.b osztály ajándékaként előadott mesejáték megtekintésével kezdték az ünneplést. Az Abainé Dévényi Zsuzsanna osztályfőnök által felkészített csapat szép hátterekkel és ötletes jelmezekkel, kedvesen és vidáman adta elő a mesét, melyet a közönség óriási tapssal jutalmazott.

Ezután Gyöngyösi István énektanár vezetésével közös nótázás kezdődött. Először az Éneklő Egyház c. népénektárban is előforduló “Szent Miklós püspök” kezdetű dal szólalt meg, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a Mikulás nem egy jóságos öregember, hanem egy sok évszázaddal ezelőtt élt szentéletű püspök volt. Rá emlékezve ünnepeljük önzetlenségét, szeretetét, hitét.

A magyar népdalok is kiemelt fontosságúak iskolásaink nevelésében. Igazán nem nehéz a kicsikkel megszerettetni hagyományaink gyöngyszemeit, amelyek az egykori falusiak egész életét végigkísérték, ünnepeiket megszépítették.

A “Megjött már a Mikulás” kezdetű dalt évekkel ezelőtt tanította nekünk Bogárdi Alíz népzenész, több szentmóros gyermek édesanyja. Czigány Tamással közösen fergetes ünnepet rittyentettek nekünk ezen a szent helyen 2013-ban.

Még be sem fejeztük egyik dalunkat, mindannyiunk nagy örömére máris berontott az ajtón a Mikulás. Kiderült, hogy nem jól tud magyarul, ezért egy segédet is választott magának Mosolygó Manna személyében, aki támogatta őt abban, hogy szót értsen a gyerekekkel. Először idei körútjának állomásairól beszélt, hogy hány országban járt, és mennyire kell tovább sietnie. Azután a gyerekekkel megismertette az egykori lima-i püspök életének néhány mozzanatát. Később arról beszélt, hogy érdemes tanulni, írni-olvasni, imádkozni, és hogy ezért legyünk hálásak tanítóinknak. Már azt hittük, hogy előveszi puttonyát, de előtte még egy nagyon kedves keleti mesét adott elő a vízhordó agyagkorsócskáiról, amelyek közül a lyukas, repedt volt mégis gazdájának a legkedvesebb. A szeretet összetartó erejét is demonstrálta egy kis koreográfiával, a gyerekek szemben álltak egymással, összekapaszkodtak, és így érezték a közösségben rejlő erőt és szeretetet.

Végül mégiscsak előkerült a puttony, és az osztályok képviselői átvehették a nekik hozott ajándék csomagokat. Mivel már nagyon kellett igyekeznie a repülőtérre, gyorsan, de többször meghajolva távozott tőlünk maga a Mikulás. Azt hiszem, idei frappáns és aranyos jelenését még sokáig fogjuk emlegetni.

KÉPGALÉRIA
Gyöngyösi István fotóiból