11
NOV
2021

Művészettörténeti kiránduláson voltak a gimiseink

A gimnazista tanulóink művészettörténeti tanulmányi kiránduláson vettek részt. Zala településen megtekintettük a Zichy Mihály Emlékházat és Kaposváron a Rippl-Rónai Emlékházat.

Zichy Mihály a 19. századi magyar művészet kiemelkedő egyénisége. Az 1880-as évektől Munkácsy Mihály mellett a legismertebb magyar művész volt Európában, akit kultikus tisztelet övezett, egy kortársa például „rajzoló fejedelemnek” nevezte.  Életének jelentős részét külföldön töltötte, négy cárnak is udvari festője volt, Hosszabb ideig élt Franciaországban és beutazta Európát. A külföldön tapasztalt sikerek és kudarcok között időnként hazatért a Somogy megyei Zalára, ahol családja élt.

A kiállításban eredeti bútorokat, berendezési tárgyakat tekintettünk meg, melyeket a Zichy család őrzött meg. Nyolc teremben elrendezve láthattuk a művész festményeit, rajzait, tárgyait, dokumentumait, családi könyvtárát.

Megtekintettük Rippl-Rónai József festményeit, lakberendezési tárgyait, bútorait, relikviáit, dokumentum fotóit a múzeumként berendezett lakóházában, valamint a műtermét és az Andrássy Tivadar gróf számára készített ebédlő másolatát is.

Rippl-Rónai József (1861-1927) a magyar festészet legelső modern művésze. Az épület- és a parkegyüttes a művész haláláig a magyar festészet legjelentősebb művészeti központja. Az antik bútorokkal berendezett szobák, a park, a családtagok, barátok, kedvenc állatok mind ihletadó forrássá váltak a művész számára.