01
DEC
2020

Ovis készület az 52. Eucharisztikus Kongresszusra

A pécsi Szent Mór Katolikus Óvoda közössége is bekapcsolódott a Katolikus Pedagógiai Intézet által meghirdetett programsorozatba, mely az 52. Eucharisztikus Kongresszus előkészítéséhez nyújt lelki hátteret. A programsorozat célja, hogy a gyermekek élettani sajátosságait figyelembe véve, közös élmények biztosításával támogassa a hitben való elmélyülést. Jó lehetőség ez arra is, hogy a gyermekek és a felnőttek közös tevékenységei segítsék az Isten iránti szeretet növekedését.

Az idei esztendő sajátossága, hogy a Szentírás idézeteihez kapcsolt programok, közös cselekvések nagy átgondolást, kreativitást igényelnek az óvodapedagógusok részéről, hisz a járványügyi helyzet sok esetben megköti kezünket. Fontos feladatunk, hogy e nehéz helyzet ellenére egységben tartsuk közösségünket, még ha testi távolságtartásra is kényszerülünk.

Az evangéliumi gondolatok elmélyítésében, személyesebbé tételében Kajtár Edvárd atya segítette nevelőtestületünket.

Október: „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, s én benne, az bő termést hoz. Hisz nélkülem semmit sem tehettek.” (Jn 15,5)

A kiscsoportosok dugónyomdával, festéssel készítettek szőlőfürtöket és színes leveleket.

Középső- és nagycsoportunk padlókép alkotásával is feldolgozta az evangéliumi részletet.

A Csillag csoport ellátogatott a PEM Látogatóközpont kertjében lévő csodálatos szőlőtőhöz, ahol a püspökségi kertész szeretettel mesélt a növényről való gondoskodás menetéről, és lemetszett hajtásokkal lepte meg a gyerekeket.

Lelki percek keretében mind a négy csoport elkészítette a saját, keresztet formáló szőlőtőkéjét, melyet közösen, az óvoda aulájában állítottunk ki, ahol a szülők is megcsodálhatták. A tartalmas program zárásaként a családokat gyermekük munkájával és az evangéliumi idézettel ajándékoztuk meg.

November: „Én vagyok az égből alászállott, élő kenyér. Aki e kenyérből eszik, örökké él.”       (Jn 6,51)

Ebben a hónapban a búzával ismerkedtek a gyerekek. A legkisebbek kalászból nyert búzaszemeket vetettek, majd megfigyelték, hogyan sarjad új élet a magokból. Gondoskodó szeretetük napról napra növelte az apró hajtásokat. A nagyobbak játszottak, barkácsoltak a gabonával és az őrlést is kipróbálhatták. A szorgos kezecskék csoportonként kis cipót dagasztottak. A megkelt tésztákat összefonva sütöttük meg annak jelképeként, hogy Isten búzaszemeiből egyetlen kenyér lesz.

A következő hónapokban is folytatjuk a felkészülést!

KÉPGALÉRIA