12
DEC
2019

Rendkívüli technika óra a Zipernowsky – ban

December 12-n iskolánkból 8 felső tagozatos diákkal rendkívüli technika órán vehettünk részt. Fenyőfa alakú nyomtatott áramköri lapra ellenállásokat, kapcsolókat, LED diódákat, kondenzátorokat, tranzisztorokat, tápegység tartót forrasztottak be a gyerekek kapcsolási és beültetési rajz alapján.

Külön érdekesség volt, hogy az ellenállások értékét egy táblázat alapján külön-külön kellett megfejteniük a színkód alapján. Sikeresen vették ezt az akadályt is.

A másik érdekesség, hogy nem forrasztópisztolyt kaptak, hanem a forrasztópákák „Rolls-Royce”-át, az úgy nevezett Weller pákát. Egészen máshogy kellett használni, de a gyerekek ezt is megtanulták. Sokkal szebben lehetett vele forrasztani. Menet közben segítséget is kérhettek, sőt jutott idő egy kis viccelődésre is. Igazi jó hangulat kerekedett.

A kész munkadarabokat kipróbálhatták, és kitörő örömmel fogadták a működését. A LED lámpák külön program szerint villogtak, a kis hangszóróból pedig a Csendes éj csendült fel. Nagyon kedves, megható volt! Mindenki hazavihette, de következő nap az iskolában is bemutatásra került a diáktársak között.

Nagy volt az érdeklődés! A gyerekek jelezték, hogy felvennék iskolánk technika munkadarabjai közé.

 

A résztvevők:

Gaál Botond 7.a                                                 Periskics Márton 8.a

Merics Vilmos 7.a                                              Fábián Szabolcs 8.b

Vasvári Benjamin 7.a                                        Fleuret Dániel 8.b

Vogel Adorján 7.a                                              Huszta Csaba 8.c

Ui:

Számomra külön örömteli meglepetés volt felismerni az előadóban Kámi Róbert gimnazista osztálytársamat és a meghívó személyében Purger Valéria volt tanítványomat. Kicsi a világ… és sok jó ember lakja!

                                                                                 Molnár Vince

KÉPGALÉRIA