16
JAN
2020

Tájékoztatás a Külföldi Nyelvtanulási Programról 9.-es és 11.-es diákok és szüleik részére

Tájékoztató levél szülőknek, diákoknak KNyP  – nyomtatható verzió PDF-ben

A levél tartalma:

Tisztelt 9. és 11.-es Diákok, Szülők!

A kéthetes külföldi nyelvtanulási programmal kapcsolatban szeretnénk Önöknek tájékoztatást nyújtani. A program új kezdeményezés, felelőse a Tempus Közalapítvány, kidolgozása folyamatban van. Jelen tájékoztató levelünk nem teljes körű, azokat az információkat osztjuk meg első sorban, amelyek intézményünkre vonatkoznak.

2020 nyarán a 9. és 11. osztályos nappali tagozatos gimnazisták alanyi jogon kéthetes egyéni vagy csoportos nyelvoktatásban vehetnek részt a következő célországokban: Ausztria, Németország (német) ; Egyesült Királyság,  ÍrországMálta (angol).

 A célországokban a nyelvkurzus két formában valósulhat meg:

  • az iskola által szervezett csoportos kiutazás és részvétel a nyelvtanfolyamon a tanévet követő nyári szünetben
  • a tanuló egyéni kiutazása és részvétele a nyelvtanfolyamon a tanévet követő nyári szünetben

A tanulók számára elsősorban azt a nyelvet ajánlott választani, amelyet a diák hosszabb ideje tanul és már magasabb szintre jutott el benne, mert a külföldi nyelvi képzés ebben az esetben a leghatékonyabb. Előfordulhat – különösen a 11. évfolyamos diákok esetében –, hogy az első nyelvből már megszerezték a nyelvvizsgát, így a lehetőséget a második nyelv tanulására is fordíthatják. Amennyiben ebben a kérdésben bizonytalanok, kérjük, forduljanak bizalommal a szaktanárokhoz. A nyelvtanulási lehetőség nyitott az SNI-s tanulók számára is. Az ő esetükben szintén kérjük, hogy egyeztessenek a szaktanárral.

A kéthetes nyelvi programban csak olyan minősített célországbeli nyelviskolák vehetnek részt, melyek a Külföldi Nyelvtanulási Program honlapján szerepelnek a listában. A nyelvtanfolyamok kéthetes időtartamban, minimum 20 óra/hét nyelvórával valósulnak meg. A nyelviskolák különböző szintű kurzusokat kínálnak, a szintfelmérést a megérkezést követően a fogadó nyelviskola végzi. Így lehetőség nyílik arra, hogy mindenki a tudásának megfelelő szinten sok nemzetiségből létrejött csoportban tanulhatja a választott nyelvet. A tanulók a nyelvórákon kívül egyéb szabadidős programokon vesznek részt, melyet a nyelviskola biztosít számukra. Ennek során megismerhetik az adott ország kultúráját, szokásait is.

A szállás csoportok esetében kortársakkal együtt kollégiumban történik, az egyéni utazókat valószínűleg családoknál szállásolják el.

A csoportok utazását a célország nyelvét beszélő pedagógus kísérőtanárok koordinálják, számuk a csoport létszámától függ. Feladatuk az utazás lebonyolítása és a háttértámogatás a felmerülő problémákkal kapcsolatban. Ők nem kapcsolódnak be a nyelvoktatásba és a szabadidős programok szervezésébe, de a külföldi tartózkodás ideje alatt szükség esetén rendelkezésre állnak.

A Külföldi Nyelvtanulási Program a diákok számára teljes körű támogatást nyújt. Fedezi a nyelvtanfolyam díját, a kiutazás költségeit, a szállást, az ellátást és a biztosítást. Érdemes kalkulálni némi költőpénzzel. A programban való részvétel egyéni vagy csoportos online pályázat útján lehetséges. Nyertes pályázatnál az állami támogatás összegét csoportos utazás esetén az intézmény, egyéni utazás esetén a családok még a tervezett kiutazás előtt megkapják, így önerő vagy előfinanszírozás a fent említett költségekhez nem szükséges. Az egyéb pénzügyi részletekről, a minden diákot érintő beszámolási kötelezettségről, a nem teljesítés esetéről a pályázati felhívás Pályázom! menüpontja alatt tájékozódhatnak.

A pályázati felület várhatóan 2020 februárjában nyílik.

Amennyiben Ön a gyermeke számára tervezi a programban való részvételt, akkor a gyermeknek rendelkeznie kell:

  • érvényes úti okmánnyal (személyi igazolvány vagy útlevél)
  • Európai Egészségbiztosítási kártyával
  • egyéni igény szerint biztosításokkal (pl.: egyéni igény szerint baleset- és betegségbiztosítás, poggyász- és útiokmány-biztosítás, sztornó /útlemondás/ biztosítás)
  • Csoportos utazás esetén a tanulók és a kísérőpedagógus számára – az utazás és a kint tartózkodás időtartamára – a biztosítást megköti az intézmény.

Az úti okmány és az Európai Egészségbiztosítási kártya meglétét és érvényességét a csoportos utazás megkezdése előtt ellenőrizni fogjuk. Kérjük szíves együttműködésüket!

Iskolánk két csoport utaztatását tervezi a tanév befejezése után:

  1. Angol nyelvterület:

Az angol csoport tervezett úticélja Málta. A máltai nyelviskola honlapja az alábbi linkre kattintva megtekinthető.

https://www.elamalta.com/en/courses/teen-english/

Az utazás pályázatban megjelölt időpontja: 2020. 06. 30. – 2020. 07. 13.

A gyerekek csoportba osztásának szempontjai: életkor, nem, tudásszint, kulturális sokféleség. A nyelviskola heti 20 órában (két hét alatt összesen 40 órában) biztosít nyelvórákat, de a program részét képezik délutáni és esti elfoglaltságok is, pl. vetélkedők, sportprogramok, városnézés, stb.

Máltára kizárólag repülőgéppel utazhat csoport. Ennek lebonyolításához utazási iroda bevonására lesz szükség, mivel magánszemély nem intézheti a repülőjegyek foglalását csoport esetében.

Kísérő tanáraink: Helstáb Ákos, Kiss Andrea, Mánfai Alice, Takács Dóra

Az előjelentkezés alapján tervezett létszám: kb. 50 fő

  1. Német nyelvterület

Az angol csoport tervezett úticélja Németország/München. A nyelviskola honlapja az alábbi linkre kattintva megtekinthető.

Sprachen und Dolmetscher Institut München

https://www.sdi-muenchen.de/home/

https://www.sdi-muenchen.de/home/wohnen/

Az utazás pályázatban megjelölt időpontja: 2020. 04. 04. – 2020. 07. 17.

Utazás: vonattal

Kísérő tanáraink: Czopfné Hozbor Györgyi, Bayer László

Az előjelentkezés alapján tervezett létszám: kb. 20-25 fő

Az utazó csoportok létszámának véglegesítése céljából a közeljövőben szülői értekezlet összehívását tervezzük. Az alkalmon a csoportos kiutazást választó tanuló mindkét szülőjének SZEMÉLYES jelenlétére számítunk, mert a programba való jelentkezés a két szülő egyidejű, helyszíni aláírásával válik érvényessé. Az értekezlet időpontjáról hamarosan informáljuk Önöket.

Bővebb tájékoztatást a https://www.knyp.hu/hu folyamatosan megújuló honlapján találhatnak, javasoljuk a GYIK menüpont tanulmányozását is. Mivel induló projektről van szó, a kisebb változások lehetősége fennáll.

Minden 9. és 11.-es diákunkat biztatjuk a programban való részvételre!

 

Pécs, 2020. január 16.

     Nagy Andrea  ig.