04
SZEPT
2023

Vízi vándortábor az Alsó-Tiszán (2023)

VíziVándor tábor
Mindszent – Szeged
2023. 08. 07. – 08. 13.

Idén ötödik alkalommal vehetett részt iskolánk a Vizi Vándortábor programban, melynek keretén belül egy héten át kenuzhattunk államilag támogatott, kedvezményes áron. Az állami támogatáson felül a Pécsi Egyházmegye is hozzájárult a gyerekek kedvezményes táborozásához, akiknek ezáltal kevesebb utazási költséget kellett fizetniük. Nagyon hálásak vagyunk érte Püspök Úrnak.

A korábbi szigetközi kaland, a Felső-Tisza, az Öreg-Túr, a Mosoni-Duna valamint a Bodrog felfedezése után idén az Alsó-Tisza meghódítására vállalkoztunk. Összesen 34 tanulóval és 3 pedagógussal (Borbás Krisztina, Tóth Viktor és Blatt Barbara) vágtunk bele a nem mindennapinak ígérkező kalandba.
Az első napon Kelenföldig vonatoztunk, ahonnan átmetróztunk a Nyugati Pályaudvarra, majd onnan Kiskunfélegyházáig utaztunk. Egy órás várakozás után a vihar elöl menekülve felszálltunk utolsó vonatunkra, amely Mindszentig vitt minket. Táborozásaink során először fordult elő, hogy nekünk kellett felállítani 4 fős sátrainkat, amelyek nem kis fejtörést okoztak az első alkalommal. Egy strand szomszédságában töltöttük az első estét, ahol csak egy röplabdapálya volt, de ez bőven elegendő volt diákjainknak. Sajnos nagyon hideg volt, így fürödni nem tudtunk a Tiszában, s az éjszaka nagy része is vacogással telt.Másnap reggel a sátraink lebontása után közelről is megismerkedtünk kenuinkkal. Beosztottuk a hajók legénységét, majd a Tisza habjaiba vetettük magunkat, s egészen Algyőig eveztünk, ahol a helyi strandon kötöttünk ki. A strand melletti füves részen vertük fel sátrainkat, s naplementéig strandoltunk és röpiztünk.
A következő reggelen nem kellett csomagolnunk, ugyanis még egy napot Algyőn töltöttünk. A délelőtt folyamán suppoztunk, strandoltunk, napoztunk és röplabdáztunk, majd délután a helyi termálfürdőben töltöttünk el pár órát. Estére értünk vissza szállásunkra, ahova ekkorra megérkezett a szegedi kajakosok vándortábor csapata mintegy 250 fővel. Kicsit sok lett így hirtelen az egy négyzetméterre jutó emberek száma, s a röplabda pályáért is csatát kellett vívnunk. Miután a kenus válogatottat iskolánk csapata 2-0-ra elverte, birtokba vehettük a pályát, s estig játszottunk.

A negyedik napon szállást váltottunk. Csomagjaink és a sátrak összepakolása után elindultunk Szegedre. Sátraink a Szegedi Vízitelepen vártak ránk, ahol egy nagyon szuper fedett focipályának köszönhetően a foci szerelmesei is hódolhattak szenvedélyüknek. Este felfedeztük a szemben lévő Pick Aréna hirdetőfalán, hogy pont akkor zajlik az U19-es röplabda VB, s elhatároztuk, hogy jegyet szerzünk rá, mivel másnap játszott a magyar válogatott.
A következő napot a városban töltöttük. Először a szegedi Napfény Aquapolisba látogattunk, ahol számos csúszdát és élménymedencét kipróbálhatunk, s a szaunákat is birtokba vehettük. A délután folyamán sikerült jegyet szereznünk a VB-re, így szurkolhatunk a magyar lányoknak, majd egy Dominika – Puerto Rico és egy Kína – Argentina mérkőzésnek is szemtanúi lehettünk.
Utolsó túránk alkalmával busszal mentünk Makóig, ahonnan a Maroson keresztül eveztünk vissza Szegedre. Kora délután már vissza is értünk a szállásunkra, így bőven maradt időnk a suppozásra, fürdésre és a kajakok kipróbálására.
Az utolsó nap reggelén összecsomagoltuk, majd bepakoltuk a csomagjainkat egy teherautóba, amely a szegedi Vasútállomásra szállította azokat. Búcsút vettünk evezőinktől, mentőmellényünktől és kísérőnktől, majd elindultunk a 4 km-re lévő Vasútállomásra. A hazaút – eltekintve a Sárbogárd – Dombóvár közötti vonatpótló autóbusztól – zökkenőmentesen zajlott.
A hét nagyon jó hangulatban telt és az időjárás is kegyes volt hozzánk. Végig kicsit felhős időnk volt, de sokat tudtunk fürdőzni. 70 fkm-t eveztünk és nagyon sok élménnyel gazdagodtunk. Hálásak vagyunk a bennünket kiszolgáló személyzetnek, akik gondoskodtak csomagjaink szállításáról és a nagyon finom étkezéseinkről, valamint túravezetőinknek, Máténak és Martinnak, aki változatos programokkal és folyamatos jelenlétükkel még izgalmasabbá tették napjainkat.
Remélem jövőre is sikerül pályáznunk, s felfedezhetjük az ország egy másik csodálatos vidékét!