07
NOV
2022

Zrínyi nyomában – Szigetvári tanulmányi évfolyamkirándulás

  1. október 27-én a Szent Mór Iskolaközpont 7. évfolyama tanulmányi kiránduláson vett részt, melynek keretében Szigetvárra látogattak, ahol először a Török házat, majd a Zrínyi várat tekintették meg, hogy közelebb kerüljenek a török kultúrához és a 150 éves megszállás időszakához. A várvédő és a szigeti hősök, valamint Zrínyi Miklós alakja több irodalmi műben is megjelenik, a túra célja az volt, hogy a kiállítás által megelevenedjenek a valaha köztünk élt történelmi személyek. A várban idegenvezetés mellett fegyverbemutató és hőspróba is várt a gyerekekre.

Diákjaink így emlékeznek vissza a látottakra:

„Amikor először meghallottam, hogy egy tanulmányi kirándulásra megyünk Szigetvárra, nagyon örültem. Mindig is meg akartam nézni a Zrínyi várat, ahol Zrínyi és társai hősi halált haltak, így izgatottan csomagoltam össze az útravaló holmimat. […] Számomra a legemlékezetesebb, amikor bemutatták, hogy milyen is lehetett egy akkori fegyver elsütése. Még én is hátrahőköltem a hangjától.” (Jung Vince Vászoly, 7.c)

„A Török házban megtudtuk, hogy a törököknél illetlenségnek számít a talp mutogatása, ezért törökülésben ültek akkor is, amikor étkeztek.” (Csécsi Péter, 7.c)

„A Zrínyi várban megemelhettük az ágyúgolyókat, majd késeket, fafaragást, szablyákat és festményeket láthattunk.” (Hegyi Csilla Flóra, 7.a)

„A Zrínyi várban kaptunk egy „kiképzést”, ahol dárdát dobtunk, kötelet húztunk, nyilakat íjaztunk. Ezt hőspróbának neveztük.” (Draxler Maxim, 7.a)

„Nekem a legjobban a hőspróba tetszett, mert a kötélhúzásban mi kiálltunk a fiúk ellen és kétszer legyőztük őket. És szívesen visszamennék az 1 órás fegyverbemutatóra is.” (Turcsányi Borbála Emma, 7.c)

„Összességében tanulságos volt, sok érdekes dolgot láttam és hallottam, nekem személyesen különösen a fegyverek tetszettek. Az idei irodalom anyagban még hasznos lehet az itt szerzett tudás.” (Horváth Veronika, 7.a)

„Összefoglalva rengeteg érdekes és izgalmas élményt élhettünk át. Remélem, hogy sokan elmehetnek még erre a helyre!” (Gőzsy Gréta Lilla, 7.c)

Az évfolyamot az osztályok magyartanárai és osztályfőnökeik kísérték el a kirándulásra.